Vene päritolu raha hiilib Küprosele

27. märts 2009, 19:43

Majanduskriisi algusest arvates on
venelased Küprose pankadesse peitnud 24 miljardit eurot (375 mld kr), vahendas
dpmoney.ru.

Briti ajakirjanduse andmetel kanti sealsetele deposiitarvetele kõige rohkem raha mullu oktoobris 18 miljardit eurot. Eksperdid selgitasid toimunut sellega, et vanas maailmas on nõudmised liialt karmid, kuid traditsioonilised offshore'id, nagu näiteks Liechtenstein, Andorra ja Šveits otsustasid, et tasub pangasaladuselt pisut loori kergitada. Järeleandmisi on teinud ka Monaco.

Kala, nagu teada, otsib sügavamat vett, kus tal parem ja rahulikum on. Küprose offshore'i-paradiis saigi seetõttu vene raha näol 24 miljardi euro ulatuses täiendust. Mullu pakku läinud 22 miljardile eurole lisandus tänavu veel kaks miljardit. Ja eksperdid on veendunud, et rahavool lähiaegadel jätkub.

"Venelaste jaoks on Küpros täielik päikeseparadiis," kirjutas Financial Times. Alandlik maksuseadus ja liigsete küsimuste puudumine, mida saaksid jõukad ärimehed majandustormis veel tahta?

Küprose pankade halvast seisust pole keegi veel sõnakestki kuulnud. Erinevalt paljudest teistest maadest on selle riigikese eelarve endiselt plussis. Hoiuseintressid pole vähenenud, olles samas kõrgemad kui Šveitsis ja Austrias.

Küprosel avavad pangaarveid nüüd mitte ainult padurikkad venelased, vaid ka keskklassist vaid pisut jõukamad inimesed. Kui Venemaa garanteerib eraisikutele 700 rubla ulatuses hoiuseid, siis Küpros garanteerib panga põhjaminekul eraisikule kuni 100 tuhat eurot (1,56 mln kr).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. March 2009, 19:43
Otsi:

Ava täpsem otsing