Läti keskpank: euro aastal 2012 on võimalik

28. märts 2009, 14:58

Läti keskpanga juht Ilmars Rimsevics usub,
et praegu on Lätil reaalne võimalus euro aastal 2012. käibele võtta.

„2011. aasta alguses tekib meil võimalus esitada Euroopa Komisjonile näitajad, mis on vastavuses eurole ülemineku tingimustega,“ ütles Rimsevics reedel ajalehes Biznes Baltija avaldatud intervjuus.

Läti inflatsioon mahub keskpanga juhi sõnul Maastrichti kriteeriumide raamesse juba tuleva aasta alguses, välisvõlg ja intressid samuti. Ainuke näitaja, millega tuleb eesmärgipäraselt väga paljud tööd teha on eelarvedefitsiit.

„Kui Läti suudab defitsiidi kärpida 3%le SKPst, suudab Läti 2011. a kõik Maastrichti kriteeriumid täita ja saab kutse Euroopa rahaliitu. Kui aga see šanss jälle käest lastakse, siis enne 2013. aastat Lätis eurot ilmselt ei tule. Siis hakkab majandus jälle toibuma ja meil võivad uuesti inflatsiooniga probleemid tekkida,“ ütles Rimsevics.

Läti valitsus peab praegu Rahvusvahelise Valuutafondiga läbirääkimisi, soovides muuta IMFi eestvedamisel kokku pandud abipaketi tingimusi. Eelkõige tahab Läti valitsus tõsta lubatud eelarvedefitsiidi ülempiiri praeguselt 5 protsendilt 7%le SKPst, kuna majanduse langus on osutunud algselt arvatust kiiremaks ja rängemaks. Eurole üleminekuks ei tohi eelarvedefitsiit ületada 3% SKPst.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. March 2009, 14:58
Otsi:

Ava täpsem otsing