Luman müüs Eesti Ehitusele külmutatud arenduse

Kadri Paas 30. märts 2009, 00:00

Neljapäevani kuulus Tallinnas lauluväljaku taga Paekalda elurajooni arendusprojekti omav OÜ Unigate võrdselt Merko Ehitusele ja Lumani firmale Arealis. Lumani osa ostis välja temaga seotud börsifirma Eesti Ehitus sajaprotsendiline tütar AS Linnaehitus.

Vahetult börsi sulgemise eel reede õhtul teatas Eesti Ehitus (uus ärinimi Nordecon), et osaluse eest Paekalda projektis tasutakse 20 miljonit krooni, hiljem lisandub arendustegevuse tulemusest sõltuv muutuvosa. Eesti Ehitus märkis börsiteates, et valmistub kinnisvaraturu võimalikuks tõusuks pärast 2010. aastat ning loob kinnistuportfelli.

Eesti Ehituse juht Jaano Vink eitas, et ehitusfirma nõukogu esimees Toomas Luman vabanes tehinguga isiklikust riskantsest varast. "Kohe kindlasti ei ole nii. Kogu projekti on ära hinnanud sõltumatu hindaja ja selle tehingu väärtusest, mis neljapäeval tehti, on see projekt tegelikult üle kahe korra kallim," ütles Vink. Mingit intriigi või petukaupa pole tehtud, lisas ta.

LHV juht Rain Lõhmus ei mõista enda sõnul, miks pidi Eesti Ehitus just praegu, mil pole jälgegi elamuehitusturu soojenemisest, ostma osa Paekalda arendusest. Tema arvates külmutas Eesti Ehitus teadmata põhjusel ära 20 miljonit krooni.

"Ma ei arva, et lähiaastatel kinnisvaraarenduses midagi paremuse suunas muutuks. Isiklikult ma igasuguste sõltumatute hindajate hinnanguid ka ei usu," rääkis Eesti Ehituse aktsionär Lõhmus. "Kruntide müügihuvilisi, kes on nõus eksperthinnangust poole võrra odavamalt müüma, neid on küll ja küll. Mõni on kindlasti veerandi või kümnendikugagi nõus," lisas ta.

14 000 Eesti Ehituse aktsiat omav ettevõtja Olari Taal ei usu, et Luman avalikult aktsionäridel naha üle kõrvade rebis. "Luman on Eestis väga tuntud inimene. Ta ei teeks kunagi tehingut, mis oleks talle kahjulik. Nagu ta ei teeks ka tehingut, mis on ebaeetiline," rääkis Taal.

Eesti Ehituse väikeaktsionär, arhitekt Ignar Fjuk ütles, et nii enamus- kui ka osalist osalust omavad isikud ei tohiks sellist tehingut iseendaga teha. "See on vastuolus ärimaailma ja üldse maailma heade tavaga. Sealt kumab läbi mingi sahkerdamine, sulitegemine või lihtsalt vargus," rääkis Fjuk. "Tõenäoliselt on tehingus midagi sellist, mida me ei tea," lisas ta.

Vink kinnitas, et võib väikeaktsionäridele rahuliku südamega otsa vaadata, sest Paekalda arenduse ostmine Lumanilt oli mõistlik ja soodne tehing. "Ma ei osta kontserni ühtki perspektiivitut asja sisse. Sõltumata, kes on omanik," märkis ta.

Vingi kinnitusel pole tal hirmu, et Paekalda arendusprojekt muutuks Eesti Ehitusele koormavaks. "Me ei ole veel arutanud, millal Paekaldaga uuesti tegelema hakkame," märkis ta.

Kahe Eesti esiehitaja, Toomas Annuse ja Toomas Lumani ühisarendus Lasnamäel jäi toppama üle-eelmisel aastal. 2007. aastal kirjutas Äripäev, et Paekalda rajooni plaaniti ehitada 16-20korruselised tornmajad, lasteaed, teeninduspinnad ja viiekorruselised kortermajad, kokku 550 perele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:01
    Otsi:

    Ava täpsem otsing