Parandustöökodadele toob kriis kliente

Viktoria Lummo 30. märts 2009, 00:00

Tema sõnul on viimase kuu ajaga jalatsiparanduses tublisti tööd juurde tulnud. "Inimesed ei saa enam endale uusi asju nagu vanasti osta ning tulevad pigem jalatseid parandama," märkis ta. Sama tendentsi on täheldanud ka paljud kolleegid, lisas Multram.

Tööpuuduse pärast ta tulevikku vaadates muret ei tunne, sest kliente tuleb muudkui juurde. Edu saladus on hind ja kvaliteet, märkis Multram ja lisas, et tänu oma pinnale saab ta teenuse hinda suhteliselt madalal hoida.

Kuressaare FIEst kingsepa Sirje Kase juures vastuvõtjana töötav Milvi Oder tunnistas samuti, et töömaht ja klientide arv on viimase kuuga oluliselt kasvanud. Inimesed on säästlikumaks muutunud ning toovad jalatsid äraviskamise asemel parandusse, märkis ta.

Samas arvas Tallinnas FIEna tegutsev kingsepp Jevgeni Jerjomin, et klientide arv on jäänud samale tasemele. "Asun vanalinnas ja siit väga palju inimesi mööda ei kõnni," rääkis ta. Oluliselt suurem klientide arvu kasv on tuntav suurtes keskustes, lisas ta.

Tallinnas kolmes kohas riideid, kotte, vihmavarje jms parandava OÜ Helain Teenus parandustöökoja juhi Helju Rohtla sõnul on nende äris olnud tänavu tugev tagasilöök. "Keskmine kuukäive vähenes 63 000 krooni," ütles ta.

Ta lisas, et kuna aasta algus on alati olnud tagasihoidlik, loodeti märtsis tulemuste paranemist. "Praegu on juba märtsi lõpp ja arvud midagi head küll ei näita," rääkis ta. "Teenuste hindasid pole tõstnud ega langetanud, need on jäänud samaks," lisas Rohtla.

ASi Florencia parandustöökoja juht Aime Krupkin ütles, et kuigi klientide arv pole kasvanud, ostetakse uusi asju vähem ja pigem lastakse vanu rõivaid parandada. Tema sõnul on inimeste suhtumine võrreldes eelmise aastaga muutunud, paljud tuhnivad kodus kappides ja tahavad vanu asju ümber teha.

"Tööde üldmaht on ikka üldiselt vähenenud, sest uute asjade parajaks tegemisega pöördutakse meie poole üha vähem," lisas Krupkin.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:01
    Otsi:

    Ava täpsem otsing