Jooksevkonto puudujääk on vähenenud kolm korda

30. märts 2009, 16:26

Möödunud aasta IV kvartali jooksevkonto
puudujääk vähenes Eesti Panga andmetel 5,5 protsendini SKPst. Võrreldes
aastataguse sama ajaga on jooksevkonto puudujääk vähenenud kolm korda, teatas
rahandusministeerium.

Viimaste aastate madalaim tase viitab majanduse välisrahastamise vajaduse vähenemisele. Välistasakaalu jätkuva paranemise peamisteks põhjusteks on sisenõudluse languse süvenemine ning välisinvestorite aktsiakapitalilt teenitud tulu vähenemine. Nõrga sisenõudluse tõttu on impordimahud pidevalt vähenemas, mis omakorda tähendab kahanevat kaubandusbilansi puudujääki, seisab rahandusministeeriumi teates.

Majandusolukorra halvenemise tõttu hakkas möödunud aasta keskel välisinvestorite kasumlikkus vähenema, mis süvenes IV kvartalis. Arvatavalt jätkub see trend ka sellel aastal, mistõttu tulude konto puudujääk tuleb käesoleval aastal veelgi madalam. Ilma tulude kontota ulatus IV kvartali jooksevkonto puudujääk vaid 1,4 protsendini SKPst. Jooksevkontot mõjutasid ka aasta lõpus suurenenud ülekanded Euroopa Liidu fondidest.

Finantseerimise poolelt jätkus IV kvartalis otseste välisinvesteeringute voogude vähenemine. Otseste välisinvesteeringute sissevoolus domineerisid reinvesteeritud tulud, mis moodustasid poole kogu sissevoolust. Arvestataval tasemel olid ka otseinvesteeringud aktsiakapitali. Halveneva majanduskeskkonna tõttu tehti 2008. aasta kokkuvõttes otseinvesteeringuid Eestisse kolmandiku võrra vähem, teatas rahandusministeerium.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. March 2009, 17:01
Otsi:

Ava täpsem otsing