Olavi Kärsna: FIEd on tagasi 1990ndates

30. märts 2009, 12:19

Senini läks füüsilisest isikust ettevõtja
(FIE) elu tasapisi lihtsamaks, kuid nüüd tehakse see
keerulisemaks äriregistrisse kandmise kohustuse tõttu, sõnas
ettevõtluskonsultant Olavi Kärsna.

"Kuni 2009. aastani võisid FIEd olla täiesti ametlikult registreeritud kas maksuametis või äriregistris. Enamus neist oli maksuametis," rääkis Kärsna.

"2009. aastast on nad kõik kohustatud ennast registreerima äriregistrisse, sellepärast ongi äriregistris FIEde registreerimine kasvanud. FIEde arv sealjuures on viimastel aastatel kogu aeg kõvasti vähenenud," tõdes ta.

Kärsna märkis, et senini läks FIEndus tasapisi lihtsamaks, kuid nüüd tehakse see taas keerulisemaks.

"Kindlasti vähendab see tulevikus eriti pensionäride, kes elavad väljaspool Harjumaad, tahtmist FIEna tegutseda. Äriregistreid on Eestis neli, maksuametite teeninduspunkte oli palju rohkem," sõnas ettevõtluskonsultant.

Ta lisas, et sellel aastal saavad FIEd end äriregistrisse tasuta ümber vormistada. Järgmise aasta algusest kustutatakse nad maksuameti registrist. "Varem oli jämedalt võttes nii, et kokku oli FIEsid registreeritud 70 000, neist 20 000 äriregistris ja ülejäänud maksuametis," ütles ta.

Kärsna märkis, et koondamiste ja FIEde ümbervormistamise tõttu tulevad selle ettevõtlusvormi jaoks tagasi 1990ndad. FIEndust ei õpetata kusagil ning inimeste teadmised sellest on väiksed, samuti pole maksuametil koolitusrahasid.

Kärsna hinnangul on FIEde olukord halvemaks läinud ka seetõttu, et eelmise aastaga võrreldes on sotsiaalmaksu miinimummäär tõusnud päris palju, olles nüüd 4307 krooni kvartalis. Mullu oli see summa 2673 krooni kvartalis.

"FIEnduse poole pealt on see 4300 krooni sotsmaksu kohustust kvartalis kaks erinevat numbrit, kui seda vaadata Tallinnast või Võrust-Valgast. See on probleem, et sotsiaalmaksukohustus tõusis sellest aastast nii palju ja lõunapool mõned vanemad inimesed lõpetavad just sellepärast FIEna tegutsemise," rääkis Kärsna.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. April 2009, 10:02
Otsi:

Ava täpsem otsing