Tallinna uuring: omavalitsusjuhid rahakärpe vastu

30. märts 2009, 12:50

98% linna- ja vallajuhtidest on
omavalitsustele laekuva üksikisiku tulumaksu osa kärpimise vastu, selgus
Tallinna linnavalitsuse korraldatud uuringust.

Linnavalitsuse poolt välja antav ajaleht Pealinn kirjutas Tallinna linnakantselei arenguteenistuse korraldatud uuringust, mis näitas, et omavalitsuste tulubaasi kärbete tõttu jäävad Eesti linnades ja valdades tegemata põhiliselt teede ja tänavate remondid (33%), samuti koolide ja lasteaedade ehitus ja remont (26%) ning teiste ühiskondlike hoonete remont ja ehitus (13%).

Kaotavad ka kultuuriüritused, seltsi- ja arendustegevus, ostmata jäetakse koolibussid ja kirjandust kohalikule raamatukogule, ei korraldata noorte töö- ja puhkelaagreid.

Linnakantselei linnauuringute osakonna juhataja Liina Kilemiti sõnul hoitakse küsimustikule vastanud omavalitsustes kõige rohkem kokku teede ja tänavate korrashoiu ning omavalitsuse halduskulude pealt. Seda mainis vastavalt 77% ja 67% vastanutest.

"Kõige vähem on kärbitud sotsiaalabi ja -teenuste eelarvet ning ühistranspordi kulusid," lisas ta. Muude kokkuhoiuvaldkondadena mainiti põhiliselt turvalisust ja Euroopa Liidu rahade kasutamist.

Riigieelarve kärbete tõttu plaanib teha või on juba teinud eelarvekärpeid pea 95% vastanud omavalitsustest. Vastus puudus ligi 4% ankeetidest.

Enamus kärbib nii investeeringuid kui ka tegevuskulusid. Kärbivad linnad ja vallad, samuti ei saa välja tuua erinevust suuremate ja väiksemate omavalitsuste vahel. Valdkonniti võivad kärped siiski erineda: linnad on valdadest oluliselt enam kärpinud heakorra ja jäätmehoolduse ning ühistranspordi arvelt, vallad omakorda teede ja tänavate korrashoiult ja omavalitsuste halduskuludelt.

Tallinna linn pole avaldanud, mitut omavalitsust ja kuidas uuringu jaoks küsitleti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. March 2009, 12:50
Otsi:

Ava täpsem otsing