Töötusmakse otsus lükati nädalate taha

Lemmi Kann 31. märts 2009, 00:00

Töötukassa nõukogu jättis eile taas töötuskindlustusmakse määra otsustamata. Erimeelsused tööandjate ja ametiühingute vahel seavad küsimärgi alla ka uue töölepinguseaduse jõustumise.

"Ei ole mõtet pead liiva alla peita ja öelda, et tõstame maksemäära 3 protsendile ja sellest piisab. Tänased arvutused näitavad, et ei piisa, ja on vaja mõelda sellele, mis sellest (töölepingu - toim) seadusest saab," ütles sotsiaalminister Hanno Pevkur. "Kui järgmisel kahel aastal kasvab töötus sellisel määral, nagu rahandusministeerium prognoosib, ei piisa sellest teps mitte," kergitas Pevkur katet täna avaldatavalt rahandusministeeriumi majandusprognoosilt. "Need arvutused ei sisenda minusse suurt optimismi, et me suudame need aastad ilma seadust muutmata üle elada," nentis Pevkur, kelle sõnul lõhnab asi selle järele, et osa töölepinguseaduses sätestatud tähtaegu lükatakse edasi.

Töötukassa nõukogu esimees, ametiühingute juht Harri Taliga ütles, et ametiühingud olid eile valmis otsust vastu võtma. Ettepanek oodata ära uus majandusprognoos tuli tööandjatelt. "Kui maksemäära tõstmine on nii või teisiti möödapääsmatu, siis selle edasilükkamine lootuses, et kuskil äkki midagi klaarimaks läheb, ei ole reaalne alternatiiv. Kui prognoos on veel mustem, tuleb hakata tegema hoopis täiendavaid otsuseid," ütles Taliga. Tööandjate keskliidu juhilt Tarmo Kriisilt sellele küsimusele vastust saada Äripäeval eile ei õnnestunud.

Tööandjate sõnum on juba mõnda aega olnud, et hüvitisi tuleb vähendada või nende rakendamist edasi lükata. Töötajate esindajad leiavad, et edasi tuleks sellisel juhul lükata kogu töölepinguseadus. Ühist seisukohta pole osapooled suutnud leida.

Sotsiaalminister ütles, et kuna töötukassasse teevad sissemakseid tööandjad ja töövõtjad, peavad nende esindusorganisatsioonid tagama, et töötukassal oleks raha, mida välja maksta. Taliga sõnul pole välistatud, et majandusprognoosi töötusenumbrid ning töötukassa kahanevad reservid võivad viia vajaduseni muuta töötuskindlustusseadust ning tõsta maksemäära lage, mis praegu on 3 protsenti. Pevkur sellel teemal arutleda ei soovinud.

Taliga märkis, et valitsus ei mängi ennast asja otsutamisel tagaplaanile jättes ausalt.

Töötukassa peab nüüd rahandusministeeriumi prognoosi põhjal tegema uued arvutused, mille alusel hakata klapitama tulude ja kulude poolt. "Mõlemad pooled peavad kuskil teineteisele vastu tulema," rõhutas Pevkur. Taliga märkis, et valitsus ei mängi ennast asja otsutamisel tagaplaanile jättes ausat mängu. "Kui keegi püüab väita, et pall ei ole valitsuse käes, siis tuletaks meelde, et töölepinguseadus on kolmepoolne kokkulepe ning sõltub suures osas ka valitsusest," rõhutas Taliga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing