Vaata peeglisse - seal on võitja!

Siim Sultson 31. märts 2009, 00:00

Kord ammu ühel kaugel maal hakkas vana kuningas surema. Veel enne surma kutsus ta enda juurde oma pojad. Manitsenud neid pikalt ja isalikult juhtima riiki rahus ja üksmeeles, ulatas ta neile kaks laekakest. Väliselt täiesti ühesuguste laekakeste kohta lausus vana kuningas: "Kui riigis valitseb õnn ja küllus, avage üks laekake. Kui riiki saabuvad õnnetus ja vaesus, avage teine."

Kuninga surma järel elaski riik ülihästi, kuni poegadele meenus laekake. Selle avanud, nägid nad seal ehmatusega sedelikest kirjaga "Kõik möödub". Peatselt järgnenud kohutava kriisiajal meenus poegadele teine laekake. Selle avamisel aga vaatas neile sealtki vastu sedelike nüüd nii lohutava kirjaga "Kõik möödub".

Majanduslangus ja ehitusmõõn pole ju igavesed. Eks ole neid ju ajaloos ennegi nähtud - iseasi, kuidas on jätkunud kannatajail tarkust sellest väljumiseks.

Kriise on siin nähtud erinevaid, kuid peaaegu alati on eestlastel jätkunud ka hullematel hetkedel talupoeglikku kainust ja meelekindlust, mis sümbioosis vajaliku annuse hulljulgusega on aidanud hädadest jagu saada.

Vabadussõja alguski oli ju kõike muud kui roosiline, et mitte öelda masendav. Hiigelsuurt vaenlast nähes viskasid elukogenud mehed püssid põõsasse ja panid alandlikult putku. Vaid koolipoiste ja noorte meelekindlus ja hulljulgus suutis muuta asjade käiku, sisendada eneseusku ja näidata väljapoolegi, et saame hakkama küll. Andmata asu tundele, et kõik on läinud, muudeti see vaid mööduvaks nähtuseks.

Kui firmad vanguvad ja lagunevad, säilib ikkagi ühiskonna baas ja algosa - inimene, kes vajab endale kodu, tahab kodu uuendada, remontida. Liiatigi on meie talupojaühiskonnas juba iidsetest aegadest peetud auasjaks oma kodu iserajamist ja iseremontimist. Iseendale remontija, ka ehitaja, on kui ehitusturu, aga ka riigi maa sool - ajas muutumatu, pea hävimatu.

Nüüd, langevate hindade oludes, oled sina, endale remontija, võitja, ja ilmselt käivitad ka uue majandustõusu. Samas nüüd unustamata, et kord ka see möödub. Ja nii edasi ikka vaheldumisi…

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:55

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing