Kohtualune süüdistas kohtus prokuröre nafta varguses

31. märts 2009, 19:49

JUKOSe juhtide teise protsessi istungil
palus Mihhail Hodorkovski prokuröre endaga koos süüpinki, kuna ka nemad on tol
ajal kindlasti odavat kütust ostnud.

Sõnavõtt leidis aset täna Moskva Hamovniki kohtus, kirjutas Lenta. Hodorkovskit süüdistatakse nafta riisumises. Mehe enda sõnul on prokurörid koos kõigi oma sugulastega sel juhul kaasosalised, kui nad ostsid aastail 1998-2003 väga madala hinnaga bensiini või diislikütust: "Neil (riiklikel süüdistajatel - toim.) tuleb enne süüdistama hakkamist iseennast kontrollida ja kui nad ostsid kütust alla Rotterdami hinna, peavad nad astuma siia akvaariumi (klaaspuur, kus istungi ajal viibivad kohtualused - toim.) ja ootama kohtu otsust selle kohta, kas nad ostsid teadlikult või mitte."

Varem on Hodorkovski protsessil palunud kannatanute hulgast välja arvata Rosnefti ja riigiomandi haldamise föderaalne fondi. Mehe ja tema advokaatide arvates ei olnud nad selle vara omanikud, mille riisumises süüdistus seisneb ning seega osalevad protsessil ebaseaduslikult.

Kriminaalasja käigus, mida kohus nüüd arutab, süüdistatakse Hodorkovskit ja tema äripartnerit, MENATEPi juhti Platon Lebedevi nafta ja ettevõtte Vostotshnaja Neftjanaja Kompanija aktsiate riisumises 900 mld rubla väärtuses. Süüdi nad ennast ei tunnista. Advokaadid on korduvalt taotlenud kriminaalasja lõpetamist, millega kohus pole nõustunud.

Esimesel protsessil 2005.a. mõisteti mõlemad mehed finantsmahhinatsioonide eest 9 aastaks vangi, mida hiljem lühendati 8 aastale. Esimene karistusaeg hakkab lähiaastail ümber saama, uuel protsessil on aga mõlemal mehel võimalus aastaid juurde saada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. March 2009, 19:49
Otsi:

Ava täpsem otsing