Kodubörs tegi head nägu

Tarvo Vaarmets 01. aprill 2009, 00:00

Hiina Shanghai börsil tõusid aktsiad esimese kvartaliga umbes kolmandiku. Eestis aktsiate hinnad aga ei tõusnud, vaid aasta esimese kolme kuuga andsid hoopis veidi tagasi. Kvartaliga hindasid investorid ainult nelja ettevõtte turuväärtuse kallimaks.

Veidi üle kaheprotsendilise miinusega paigutus Tallinna börs maailma 89 aktsiaturu seas 30. kohale. Eestist suuremate probleemide käes vaevlev Läti majandus viis Riia börsi aga üle viiendikulise langusega maailma kümne halvima börsi sekka.

Vaieldamatu esinumber Tallinna aktsiaturul oli Starman, kelle väärtpaber kosus koguni 92%. Starmani lennukus tuli muidugi vähemusaktsionäridele tehtud ülevõtupakkumisest ja aktsiate noteerimise lõpetamisest.

Ilusa sooritusega sai maha ka Eesti Telekom, kelle aktsia kerkis tubli 13%. Sellega sai kinnituse ka vana hea soovitus, mille järgi halbadel aegadel on turvalisem omada stabiilse rahavooga ettevõtete väärtpabereid. Ka Tallinna Kaubamaja aktsionärid võisid oma vara väärtuse kasvu üle rõõmu tunda, sest jaemüüja turuväärtus kasvas esimeses kvartalis 3,3%. Väikese plussiga sai maha ka korralikke dividende maksev Tallinna Vesi (1,1%). Aga see ongi ilusa poole pealt kõik.

Koguni 14 aktsiat jätkasid viimaste kvartalite trendi ja andsid oma hinnas tagasi. Nii kaotas Olympic kvartaliga näiteks 8% ja Tallink 23% oma eelmise aasta viimasest sulgemishinnast. Kõige hullemini läks aga kahe rõivaettevõttega - nii Baltika kui ka Silvano FG aktsia langes pea 50%.

Tallinna börsi küllaltki hea tulemus teiste maailma aktsiaturgude seas saavutati tänu Eesti Telekomi aktsia kaunile esinemisele, sest viimane määrab suures osas ka kogu indeksi liikumise. Niisiis suudeti rängast majanduslangusest tingitud halval ajal teha siiski suhteliselt head nägu.

Kui ebalikviidse Tallinna börsi paremad ajad sõltuvad välisinvestorite suhtumisest, mis kahjuks lähemas tulevikus ei näi paranevat, siis maailma edukaimale Shanghai börsile prognoosib China Galaxy senisele kolmandikulisele tõusule sel aastal veel lisaks 27% ülespoole ronimist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing