Euroala inflatsioon võib suveks miinuses olla

01. aprill 2009, 11:02

Euroopa statistikaameti esialgsel hinnangul
aeglustus inflatsioon euroalal selle aasta märtsis veebruari 1,2 protsendilt
aasta baasil 0,6%-le.

See on madalaim näitaja üheksakümnendate aastate algusest, mil taolist võrdlevat statistikat koostama hakati, ja kaugel Euroopa Keskpanga eesmärgist hoida inflatsioon euroalal „madalamal, kuid lähedal“ 2% piirile.

OECD hoiatas äsja Euroopa Keskpanka kiireneva disinflatsioonisurve eest ja kutsus panka üles veelgi kiiremini intresse langetama.

Praeguste trendid jätkudes võib inflatsioon euroalal majandusekspertide arvates juuniks miinuses olla, enne kui see jälle tõusma hakkab. Siin on oma osa läinud aasta rekordilistel kütuse ja toidukaupade hindadel. Märtsikuise inflatsiooni aeglustumise taga oli tõenäoliselt kütuse hinna langus, kuid ka euroala majanduse nõrkus, mis lisab survet languse suunas. Barclays Capitali ökonomist Nickl Matthews ütles ajalehele Financial Times, et Hispaanias, Itaalias ja Iirimaal on inflatsioonisurve väga kiiresti järgi andnud.

Inflatsioon läheneb nullile, kirjutasid Saksa WestLB AG analüütikud oma raportis. „See toob uuesti deflatsiooni Euroopa Keskpanga aruteluteemade sekka,“ märkis raport.

Homme arutab Euroopa Keskpank taas euroala intresse. Turud ootavad intresside langetamist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. April 2009, 11:43
Otsi:

Ava täpsem otsing