Kohv vähendab treeningutel lihasvalu

01. aprill 2009, 13:11

Kohvi joomine ei anna mitte ainult energiat
juurde, vaid vähendab ka treenimise tagajärjel tekkivat valu. Kohvijoomine mõjub
hoolimata sellest, kas tegemist on regulaarse kohvijoojaga või mitte.

Kofeiin mõjutab pea-ja seljaaju valuimpulsi töötlemise süsteemi, selgitas Illinois’ ülikooli professor Robert Motl. Kuna kofeiin blokeerib adenosiini, kemikaali, mis mängib olulist rolli energia ülekandes ja treeningmehhanismides, arvas teadlane, et kofeiin võib vaigistada ka treeningutel tekkivat lihasvalu.

Katses osalenud 25 heas vormis noort meest jagati kahte rühma: poolte igapäevane kofeiinitarbimine oli väga madal, pooltel aga kõrgem, umbes 400 milligrammi kofeiini päevas (3-4 tassi kohvi päevas), kirjutas LiveScience.

Kõigepealt läbiti laboris kontrolltest, millega määrati kindlaks maksimaalne hapnikutarbimine, seejärel läbisid katsealused kaks intensiivset 30-minutilist treeningsessiooni. Enne katset keelati osalenutel 24 tunni jooksul kohvi tarbimine.

Tund enne treeningsessiooni anti pooltele katsealustele kofeiinitablett, mis sisaldas viis milligrammi kofeiini kilogrammi kehakaalu kohta (võrdne umbes 2-3 kohvitassiga), pooled said aga samasuguse platseebotableti, mis kofeiini ei sisaldanud. Mõlema harjutusperioodi ajal hinnati regulaarsete ajavahemike tagant katsealuste lihasvalu.

"Saadud tulemused olid üllatavad,“ ütles Motl. „Kofeiin vähendas lihasvalu nii regulaarsetel kohvijoojatel kui ka katsealustel, kes kohvi väga harva jõid.“

Tulevikus kavatseb Motl uurida, kas kohvi joomine võib parandada ka sportlaste saavutusvõimet. „Oleme näidanud, et kofeiin vähendab oluliselt valu. Kas valu vähenemine tähendab aga ka sportlike võimete paranemist?“ küsis ta.

Uurimistulemustest võib kasu olla tervisesportlastele, arvas Motl. „Kui inimesel peale jõusaalis käimist lihased ebameeldivalt valutavad, võib ta sporditegemisest loobuda. Kui aga pisut kofeiini valu vähendab, jätkab inimene võib-olla trenni tegemist.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. April 2009, 11:35
Otsi:

Ava täpsem otsing