Postiturul tegutseja sõnul kinnistab avamine monopoli

Mariliis Pinn 02. aprill 2009, 00:00

1. aprillil avanenud postiturg kaotab Eesti Posti ainuõiguse edastada kuni 50grammiseid lihtkirju.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teatel peaks turu avamine kasu tooma kõigile postiteenuse kasutajatele ehk eelkõige tarbijatele ning väikese ja keskmise suurusega postifirmadele.

Postifirma D2D OÜ juhatuse liikme Olle Koobi väitel on riik asunud garanteerima Eesti Postile ainumonopoli ja peagi saab kirju saata ja vastu võtta vaid postkontorist.

"1. aprillil sel aastal kehtestati normid, mis verbaalse akrobaatika kohaselt "avavad Eesti postituru konkurentsile", majandusest veidigi aru saades aga on ilmselgelt kavandatud lõplikult garanteerima Eesti Postile ainumonopoli. Eks tulevik näitab, kelle huvides see toimub," kommenteeris Koop postituru avamist.

Tema sõnul on Eesti Posti huvides loodud olukord, kus konkurents on majanduslikult mõeldamatu. "Kuni 1. aprillini said konkurendid vähemalt tähtkirju ja üle 50 grammi raskusi lihtkirju postitada ilma Eesti Postile lõivu maksmata, alates 1. aprillist aga lähevad needki saadetised majandusulmelise riigilõivu alla," ütles Koop.

"Pärast konkurentsi likvideerimist hakkab tädi Maali, kelle huvides väidetav "avamine" toimub, varsti maksma lihtkirja eest praegusest oluliselt rohkem, veelgi tõenäolisem aga, hakkab kirju saatma ja kätte saama lähima linna ainsast postkontorist," lisas ta.

Konkurentsiameti peadirektori Märt Otsa sõnul tohivad alates eilsest alla 50grammiseid lihtkirju laiali kanda lisaks Eesti Postile ka OÜ D2D ja AS Express Post. "Nad on pikalt juba kullerina tegutsenud ja neil on vastavad load olemas," ütles Ots. Rohkem huvilisi praegu pole.

Ots selgitas, et kui inimesed tahavad, et näiteks D2D veaks nende kirju laiali, tuleb saadetised nende kontorisse toimetada. "Teine võimalus on kasutada Eesti Posti võrgustikku," ütles Ots.

Siiski ei usu ta, et erafirmadest Eesti Postile eraklientide kirjade vedamisel suurt konkurentsi on. "Eraisikute postiturg on küllaltki väike. Konkurentsi võivad nad pakkuda näiteks masspostitustel või pankade ja kommunaalteenuste pakkujate arvete laialikandmisel," selgitas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:01
    Otsi:

    Ava täpsem otsing