Rootsi teeb vähikäiku

Sirje Rank 02. aprill 2009, 00:00

"Nõudluse ärakukkumise mõju on nii suur, et seda pole majanduspoliitikaga võimalik täielikult tasandada," ütles Rootsi konjunktuuriinstituudi analüütik Kerstin Hallsten.

Konjunktuuriinstituut tutvustas oma uut prognoosi Rootsi majanduse kohta, mis on senistest süngeim, kuid võib samas osutuda ikka veel liiga optimistlikuks, kirjutas Dagens Industri. Nii näiteks prognoosib konjunktuuriinstituut maailmamajanduse langust vaid 1%, mis OECD ja Maailmapanga värskete prognooside valguses on liiga optimistlik.

Rootsile prognoosib konjunktuuriinstituut tänavu SKP langust 3,9%. Ja seda hoolimata sellest, et instituudi prognoosi järgi kärbib Rootsi keskpank baasintressi 0,25 protsendile juba aprillis ja hoiab selle nulli lähedal nii sel kui ka tuleval aastal ning et valitsus turgutab majandust 60 miljardi Rootsi krooniga.

Konjunktuuriinstituudi prognoosi järgi kaob 2010. aastaks 250 000 töökohta ning tööpuudus tõuseb läinud aasta 6 protsendilt tuleval aastal 10,7 protsendile. Kõige enam töökohti kaob tööstuses.

See mõjutab tarbijate käitumist - enam ollakse hirmul töökoha kaotuse pärast kui rõõmustatakse laenuraha odavnemise üle.

Konjunktuuriinstituut soovitab valitsusel rakendada täiendavaid meetmeid majanduse ergutamiseks, et pikaajaline töötus ei juurduks. Samas hoiatab instituut, et teisalt ei või taolised meetmed õõnestada inimeste usaldust riigi rahalise seisu vastu. Vastasel juhul hakatakse tarbimise asemel ise endale mustadeks päevadeks puhvrit varuma ja säästma.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:01
    Otsi:

    Ava täpsem otsing