Venemaa vaesed kriisi tõttu ravimiteta

02. aprill 2009, 08:58

Rahvusvahelise majanduskriisi tõttu peab
üha enam Venemaa vaesemaid inimesi langetama otsuse, kas osta toitu või
elupäästvaid ravimeid.

"Mulle kirjutati välja ravimeid, mis maksavad rohkem kui 7000 rubla (ca 2500 krooni), kuid minu pension on kõigest 4000 (ca 1400 krooni)," kurtis St Peterburi endine esiviiuldaja Sasha Pol Marsel (60), vahendas mu.ee BBC-d.

Olles läbi elanud mitmeid südamerabandusi ning haigestudes diabeeti, vajab endine viiuldaja ravimeid, mis majanduskriisi ja vene rubla väärtuse vähenemise tõttu on kättesaamatult kallinenud. "On aegu, kui ma toitu ei ostagi," rääkis mees oma ellujäämisvõitlusest.

Veebruaris hoiatas Peterburi kuberner Valentina Matviyenko, et linna tabab õige pea ravimikatastroof. Selle peamine põhjustaja on Vene rubla kursi oluline nõrgenemine viimasel neljal kuul dollari ja euro suhtes. See on teinud kaupade importimise palju kallimaks ning oluline kogus ravimeid enam turule üldse ei jõuagi. 80% venelaste kasutatavatest ravimitest on just importravimid.

Ühe linnaapteeegi ukse taga seisev naine rääkis BBC-le, et ravim, mida ta vajab oma ema vähi raviks, kallines paari kuuga 150%, kuid leidub ka ravimeid, mille hinnad on kolmekordistunud.

Linnavõimud teatasid, et on hakanud haiglatele suuremates kogustes ravimeid varuma.

Linna tervisekomitee juht Oleg Sergeyev rääkis, et kuna kolmandik välisinvestoreid on lahkunud, pole ka linnavalitsusel raha inimeste abistamiseks. Samuti pole abi oodata riigilt. Tõsiselt haigete inimeste ainuke lootus on kohaliku arsti Konstantin Levando sõnul lihtsalt oodata, kuni nende seisund muutub elule ohtlikuks ning kutsuda siis kiirabi. See on pääs haiglasse, kus ravi on veel tasuta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. April 2009, 09:48
Otsi:

Ava täpsem otsing