Jaapani animafilmid vallutavad kinod

Signe Sillasoo 03. aprill 2009, 00:00

Kui eelmisel aastal pakkus Jaapani Animatsiooni Filmifestival vaatamist rohkem nooremale publikule, siis sel korral on ettevõtmise pressiesindaja Tiina Savi sõnul ülekaalus pigem täiskasvanutele mõeldud filmid. Peresid siiski ära pole unustatud.

Koos lastega sobib vaadata näiteks selliseid joonisfilme nagu "Suur panda ja väike panda", "Suvepäevad kappaga", "Howli liikuv kindlus" ja "Ponyo mäe otsas". Viimane peaks kõigist festivalil näidatavatest filmidest ainsana sügisest ka kinno jõudma.

Eelmiste aastatega võrreldes on Tiina Savi sõnul sel korral kavas nii mõndagi uut. Näiteks saab juba sel pühapäeval nautida kinos Sõprus Jaapani uuemate lühifilmide programmi. Kokku üheksa filmi väga erinevatel teemadel - käsitlusi Kafka loomingust, Eedeni aia igavesest kadumisest, homo sapiens'i elluärkamisest, elu arenemisest planeedil Maa ja veel paljust muust.

Samuti on kavas eriprogramm "Mängufilm anime süþeede järgi", mille raames linastuvad mängufilmid, mis tehtud kultusliku animaseriaali "Surmavihik" alusel.

Kindlasti ei puudu ka animaklassika - Isao Takahata "Jaanimardikate haud", lugu eluraskustega rindapistvast õest ja vennast ning Mori Masaki "Paljasjalgne Gen", mille keskmes on 1945. aastal Hiroshima linna ja selle inimeste elu hävitanud aatompommiplahvatus ja sellele järgnev. Ka rohkete auhindadega pärjatud Mamoru Oshii "Sky Crawlersit" tasub vaatamist.

Need, kellele animafilmid ja Jaapani suuresilmsed joonisfilmikangelased täiesti võõrad on, taustateadmiste puudumise pärast muretsema ei peaks. "Ma arvan, et hullu ei juhtu miskit, kui inimene tuleb kinno ja pole varem ühtegi animafilmi näinud. Kindlasti saab ta elamuse, sest filmid, mis meil sel aastal programmis on, on kõik väga erilised. Lihtsalt peaks enda jaoks välja valima huvipakkuvamad," toonitas Savi. Kavas olevaga saab ennast kurssi viia kodulehel olevate filmiülevaadete abiga või siis festivalikataloogiga tutvudes.

"Meil Eestis on ju animakultuur tegelikult väga hea. Meil on näiteks Priit Pärn, Janno Põldmaa ja Heiki Ernits. Eks Jaapani film on natukene teistsugune, ent kõrvutusmomenti saab. Tegelikult on Jaapani anima ju ikkagi kultus, filmid parimatelt animafilmitegijatelt maailmas," ütles Savi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:00
    Otsi:

    Ava täpsem otsing