Danilov: 2-3 aastat ravikindlustustulud märgatavalt ei kasva

03. aprill 2009, 07:58

Haigekassa juhatuse esimees Hannes Danilov
on kindel, et järgmised 2-3 aastat märgatavat ravikindlustustulude kasvu ette
näha ei ole. Meditsiinisüsteem peab ennast orienteerima säästurežiimile.

"Eelmisel neljal aastal kasvas ravikindlustusmaksu laekumine aastas keskmiselt 19%, kuid selle aasta eelarve näeb ette selle olulise vähenemise. Tulusid laekub koguni 2,5 % vähem võrreldes eelmise aastaga," ütles Danilov ajakirjale Eesti Arst, vahendas mu.ee.

Danilov rääkis, et ravikindlustuse eelarve muutust jälgides näeme, et viimase nelja aasta kasv on olnud muljetavaldav. Jõudsalt on kasvanud ka raviasutuste ja perearstide tulud. See tekitas ühiskonnas ootuse, et kasv jätkub edaspidigi. Haigekassa kogus siiski ka reserve, kuna saime aru, et selline rahasadu ei saa pikalt kesta. Reserve on kogunenud 2008. aasta lõpuks ca 4 miljardit krooni.

"Reservi ei plaanita kasutusele võtta maksimaalses summas, paarsada miljonit jääb veel mustemateks päevadeks. Eelarve kulude kogumaht ei ole väiksem, kui möödunud aastal - vaid 3% suurem - kuid harjumuspärased ootused, et eelarve märgatavalt suureneb, ei täitu," sõnas ta.

Nii retseptiravimite kompenseerimise kui ka töövõimetushüvitiste maksmise kulud on haigekassale avatud kohustused ning nende kulude paratamatu suurenemine sööb ära selle 3% ravikindlustuseelarve tõusu. Ka ravimite kompenseerimise kulud suurenevad - 12%, märkis Danilov.

"Püüdsime nii vähe kui võimalik vähendada tervishoiuasutuste kulusid ning koos sellega ka kättesaadavust, kuid olime siiski sunnitud eriarstiabi kulusid võrreldes eelmise aastaga vähendama ca 2%. Üldarstiabi kulusid ei vähendatud."

"On selge, et peame ennast orienteerima säästurežiimile ja tegema kõik selleks, et tekitada võimalikult vähe ebameeldivusi patsiendile ja meie kõigi poolt ülesehitatud süsteem rasked ajad üle elaks," ütles Danilov.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. April 2009, 07:58
Otsi:

Ava täpsem otsing