EL soovib piirata Vatikani mündihullust

03. aprill 2009, 11:45

Euroopa liit tahab panna paavstiriigile
euromüntide müntimisele päitseid pähe, kirjutas Wirtschaftsblatt.

Brüssel on kokku pannud reeglid, mille alusel paavstiriik euro münte vermida tohib. Vatikan on huvitav nähtus eurode müntimisel, kuna riik ei kuulu Euroopa Liitu. Sellele vaatamata on riik saanud tulu alates 2001. aastast oma euromüntide emiteerimisest.

Euroopa Liit nõuab, et vähemalt pooled mündid lastakse käibesse nimiväärtusega. See reegel kehtib kõigi maade kohta, mis on Euroopa Liiduga valuutaleppe sõlminud. Samuti tohib leppe kohaselt riigi pealinna hoone, aga ka paavsti motiivi mündil vahetada iga 15 aastat järel, mitte mitu korda aastas.

Suure nõudluse tõttu on olukord selline, et Vatikani 3,88 eurose nimiväärtusega euromüntide mõned emissioonid maksavad 1000 eurot. Johannes Paulus II surma järel lasi Vatikan välja kahe kuu jooksul 16 uut seeriat surnud paavsti kujutisega münte.

Vatikan soovib leppe üle edasisi läbirääkimisi pidada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. April 2009, 11:59
Otsi:

Ava täpsem otsing