Eesti tulu välisturismist kasvas mullu üle 9%

03. aprill 2009, 16:09

Kui paljudes riikides turistide
arv mullu vähenes, siis Eesti turismitulud kasvasid. 2008. aastal oli Eesti
tulu välisturismist 17,6 miljardit krooni, mida on 9,3% rohkem kui aasta
varem.

"Eesti mullused turismitulud ületasid 4,4% võrra ka hea aasta 2006 tulemust," ütles Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse turismiuuringute koordinaator Piret Kallas. "Kasvasid nii väliskülastajate ööbimiste arv kui ka nende kulutused Eestis," märkis ta.

Väliskülastajad kulutasid Eestis mullu ligi 13 miljardit krooni, väliskülastajate maksed Eesti transpordifirmadele olid ligi 4,8 mld kr. Eestis ööbis mullu 1,97 miljonit välisturisti, mis on 3,7% enam kui 2007. aastal. Neist 1,43 miljonit ööbis majutusettevõtetes. Väliskülastajate majutusettevõtetes veedetud ööde arv kasvas turistide arvust tagasihoidlikumalt. Eelkõige tulenes see ööbimiste jätkuvast vähenemisest spaa- ja ravireisidel.

21% kasvasid EASi teatel ka väliskülastajate maksed Eesti laevafirmadele. Sama kasvu kogesid laevafirmad 2007. aastal. Laevaliikluse tihenemine andis impulsi Soome turistide saabumisele. Eesti liitumine Schengeniga suurendas turistide arvu Venemaalt – nende arv suurenes märkimisväärselt mitte ainult 2007. aastaga võrreldes, vaid ka languse-eelse 2006. aastaga võrreldes. Neljandat aastat järjest kasvas tugevalt ka Leedu turistide ja nende ööbimiste arv.

Kahanemise poolele jäi jätkuvalt Eesti lennufirmade tulu välisturistidelt. Ülemöödunud aastal oli langus 19%, mullu 8%. Näiteks Saksa turistide arvu kasvule aitas kaasa lennuühenduste lisandumine aasta alguses, aasta lõpus aga lennuühenduste arv taas vähenes ja seetõttu hakkas ka Saksa turistide arv aasta viimastel kuudel vähenema, teatas EAS.

Suurema osatähtsusega välisturgudest vähenes Rootsi, Norra ja Suurbritannia turistide arv. Rootsi ja Suurbritannia turistide arv on vähenenud juba mitu aastat, mis viitab Eesti konkurentsipositsiooni üldisele nõrkusele mõlemas riigis.

"Eelkõige on siin mängus Eesti kui reisisihi tuntus ja atraktiivsus, aga ka hinnatase ja transpordiühendused," selgitas EASi turismiuuringute koordinaator Piret Kallas. "Suurbritannia puhul on juba alates 2007. aastast ilmnenud huvi vähenemine lühikeste nädalalõpureiside vastu – need moodustavad aga valdava osa inglaste Eesti- reisidest," kinnitas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. April 2009, 16:52
Otsi:

Ava täpsem otsing