Kasahstani suurima panga omanik nutab panka taga

03. aprill 2009, 13:36

Kasahstani suurim pank BTA Bank võib
vaatamata riigi poolsele ülevõtmisele kokku kukkuda, tõmmates kaasa ka teised
suured pangad ja muutes riigi võimetuks päästmaks neid maksejõuetusest, ütles
BTA Banki endine nõukogu esimees, vahendab Bloomberg.

"BTA kaotas esimesel nädalal riigi sisseostmise järel panka umbes kaks miljardit dollarit hoiuseid," ütles Mukhtar Abljazov telefonikõnes teadmata asukohast Kasahstanis. "Valitsus on kulutanud umbes viis miljardit dollarit alates kontrollosaluse ostu veebruaris," lisas ta.

Abljazov löödi pangast minema 2. veebruaril ehk samal päeval, kui riik otsustas panga üle võtta. Kasahstani prokuratuur andis läinud kuul välja rahvusvahelise arreteerimiskorralduse Abljazovi kinnispidamiseks. Teda süüdistatakse rahapesus läbi fiktiivsetele ettevõtetele laenude andmise. Abljazov ise ei ole süüdistusega nõus.

BTA juhatuse esimees Anvar Saidenov lükkas ümber Abljazovi kommentaarid. "Ta elab reaalsuse asemel unistustes edasi," ütles Saidenov. "Hoiuste väljavool ulatus umbes 500 miljoni dollarini, kuid olukord muutus märtsis ja inimesed hakkasid raha panka tagasi tooma," märkis pangajuht.

BTA panga varad ulatusid 1. märtsi seisuga kolme triljoni tengeni ja kohustused 2,6 triljoni tengeni. Sel aastal on pangal lõppemas 400 miljoni dollari jagu võlakirju. 2008. aastal kukkus panga kasum 74 protsenti, 12,7 miljardi tengeni ehk 84 miljoni dollarini.

Kasahstani Rahvuslik heaolufond Samruk-Kazyna omandas 75,1 protsenti BTA aktsiatest 212 miljardi tenge eest.

BTA maksujõuetus viiks Abljazovi sõnul Kazkommertsbanki ja Halyk Savings Banki reitingute kärpimiseni ning tehniliste maksujõuetusteni, mis võimaldab investoritel nõuda ennetähtaegselt raha tagasi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. April 2009, 14:01
Otsi:

Ava täpsem otsing