Mureliku ettevõtja kiri rahandusministrile

03. aprill 2009, 16:50

Ettevõtja, kes palus
oma nime lehes mitte avaldada, saatis rahandusministeeriumile
viimases hädas alltoodud kirja.

"Tere, palun teie abi. Meil on Soome omanikud. Kardavad õudsalt krooni devalveerimist. Korraldus on hoida pangas arve rahast lage – seepärast maksame arved varem ära... Palun, kas saaksite mulle saate inglise keeles kirja, et krooni devalveerimine ei saa tulla nagu välk selgest taevast! Minu juttu nad ei usu. Minu teada peab Riigikogu kolm korda devalveerimise enne heaks kiitma (välja arvatud siis, kui eurole läheme ja siis määratakse see ülemineku kurss kuni kuus kuud varem, kuid ka vastastikusel kokkuleppel ELi ja Eesti vahel)."

Nagu selgitas kirja autor, ühe Eestis asuva toiduainetööstuse müügidirektor, ei jäänud tal enam muud üle. "See pole enam mure, vaid paanika," ütleb ta soomlaste umbusu ja kartuse kohta. "Nad ei usu enam absoluutselt Eestisse ega meie asja. Olukord on sant ja mitte ainult meil," rääkis ta.

Soome emafirma ei taha tema kinnitusel isegi enam nende arveid kinni maksta, sest kardavad arvel sularaha hoida. Rahandusministeeriumist sai ta ka oma kirjale vastuse ja nagu palutud – inglise keeles. "Seal oli tõesti kirjas, et devalveerimine on pikem protsess ja kindel protseduur. Rootslased tõesti rahunesid selle peale," ütles mees. Ingliskeelne kinnituskiri rahandusministeeriumist rändas kontserni ettevõtetesse ja omanikele Rootsi, Soome ning Taani.

36% siinsetest Soome ettevõtjatest ei usalda Eesti riigi poliitikat ja krooni kurssi, 64% seevastu on vastupidisel arvamusel, selgus Soome-Eesti Kaubanduskoja aastakoosolekul läbi viidud The Baltic Guide'i küsitlusest. 33 protsenti kaubanduskoja liikmetest plaanib äritegevust Eestis sel aastal suurendada. 55 protsenti liikmetest kavatseb käesoleval aastal uusi töötajaid palgata.

Soome-Eesti kaubanduskoja juhatuse esimehe Pasi Harttuse arvates ei tasuks devalvatsioonijuttudele tähelepanu pöörata. "Ka kaubanduskoja põhilised riiklikud koostööpartnerid, kaasaarvatud Eesti valitsus, on kinnitanud, et devalveerimist Eestis ette ei võeta. Mitmed kuulujutuveskid ennustavad juba aasta aega "kindlat devalveerimispäeva", kihlvedude sõlmimise asemel tasuks pigem keskenduda sellele, milliseid uusi ärialaseid võimalusi surutis loob, kuidas kriisist välja tulla ja mida kõike sellest õppida võiks," kinnitas ta.

Kirja autori nimi on Äripäevale teada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. April 2009, 17:13
Otsi:

Ava täpsem otsing