Balti riikide õhuruumis toimub suurim NATO õhuturbeharjutus

05. aprill 2009, 13:28

Teisipäeval viib NATO Balti riikide
õhuruumides läbi õhuturbeharjutuse, mis on seni suurim Balti õhuruumis toimunud
sellelaadsetest harjutustest.

Õhuturbeharjutuse eesmärgiks on harjutada NATO liikmesriikide õhuvägede koostööd, lihvida õhuturbe- ja õhukaitseoperatsioonide protseduure ning süvendada Balti riikide sidumist NATO integreeritud õhukaitsesüsteemiga NATINADS.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul näitab teisipäeval toimuv harjutus, et NATO-l on olemas reaalne suutlikus tegeleda kõikvõimalike intsidentidega kogu alliansi õhuruumi ulatuses. „Praktiline valmidus Balti riikide õhuruumis selliseid harjutusi läbi viia kannab endas ka tugevat poliitilist signaali, et NATO 60. juubeliaastal on iga liikmesriik võrdselt tähtis osa kogu alliansi julgeolekuruumist,“ ütles Aaviksoo.

Harjutusest võtavad osa Ameerika Ühendriikide, Poola ja Taani hävituslennukid F-16, Tšehhi õppelennukid L-159, Leedu õppelennukid L-39, Eesti transpordilennukid An-2, USA tankurlennukid KC-135 ning NATO lennupõhise eelhoiatuse ja õhuruumi juhtimise (AWACS) lennuk E-3A.

Õppuse lennutegevust koordineeritakse ning lennukeid sihitatakse nii Leedus Karmelavast asuvast Balti riikide ühisest kontrolli- ja juhtimiskeskusest kui ka Ämaris paiknevast Eesti õhuväe juhtimispunktist. Mitmed harjutuse etapid viiakse läbi ka Eesti õhuruumis asuvatel treeningaladel.

Õppuse raames on plaanitud Ameerika Ühendriikide hävituslennukite F-16 ülelend Tallinnast 7. aprillil.

Teisipäevane harjutus on jätkuks eelmise aasta 21. oktoobril Eesti, Läti ja Leedu kohal toimunud esimesele sellelaadsele üritusele. Edaspidi hakkavad sellised harjutused toimuma regulaarselt.

NATO liikmesriigid teostavad Balti riikide õhuruumi turvamist alates 2004. aprillist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. April 2009, 13:28
Otsi:

Ava täpsem otsing