GM päästab end kaherattalise revolutsiooniga

07. aprill 2009, 13:40

Pankrotiohus General Motors loodab koos
Segwayga lahendada linnatranspordi probleemid, töötades välja kaherattalise
ökonoomsõiduki.

Kaks ettevõtet teatasid täna, et arendavad koos kaherattalist, kahe istmega, kiiret, turvalist ja odavat elektrisõidukit, millest peaks saama alternatiiv maailma linnades kasutatavatele traditsioonilistele autodele.

PUMA (The Personal Urban Mobility and Accessibility) projekt kätkeb endas ka ulatusliku suhtlusvõrgu väljaarendamist, mis tähendab, et sõidukid saavad oma vahel infot vahetada ja sel viisil liiklusvoolu reguleerida ja avariisid vältida.

"Oleme põnevil tegema vähemaga rohkem," sõnas kaherattaliste elektrisõidukite tootja Segway juht Jim Norrod. "Vähem saastamist, vähem sõltuvust naftast ja vähem ruumi," kirjeldas ta uut ideesõidukit.

Umbes 125 kg kaaluv prototüüp saab oma energia liitiumakudest ja koos elektrimootoriga kasutab Segway poolt välja töötatud kahe ratta tasakaalustamise tehnoloogiat. Sõiduk arendab kiirust 56 km/h ja ühe laadimisega saab sõita 56 kilomeetrit.

GM ja Segway ei avalikustanud sõiduki plaanitud maksumust, kuid teatasid, et ideaalsel juhul saab kogukulu (soetamismaksumus, kindlustus, hooldus, kütus) olema üks neljandik või üks kolmandik keskmise auto kogukulust.

GM asepresidendi Larry Burnsi sõnul on projekt üks osa USA autotootja ümberorienteerumisest ökonoomsetele sõidukitele, kirjutas AP. "Kui Hummer viis GMi ühte, siis PUMA viib teise äärmusesse," ütles ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. April 2009, 14:59
Otsi:

Ava täpsem otsing