Ilm nurjas täna NATO lennukite ülelennu Tallinnast

07. aprill 2009, 16:33

Halva ilma tõttu jäeti täna ära NATO
lennukite demonstratsioonlend üle Tallinna, muu Balti riikide õhuruumis
läbiviidud NATO õhuturbeharjutus kulges plaanipäraselt.

Keskpäevaks plaanitud USA hävitajate F-16 demonstratsioonlennu üle Tallinna otsustas juhtlennuki piloot ära jätta, kuna linna kohal olnud madalate pilvede tõttu ei olnud 300 meetri kõrgusel vajalikku nähtavust, kõrgemalt lennates poleks aga lennukeid maa pealt näha olnud. Ülejäänud õhuturbeharjutuse läbiviimist ilm ei seganud.

Harjutuste eesmärgiks oli harjutada NATO liikmesriikide õhuvägede koostööd, lihvida õhuturbe ja õhukaitseoperatsioonide protseduure ning süvendada Balti riikide sidumist NATO integreeritud õhukaitsesüsteemiga.

Õppuse lennutegevust koordineeriti ning lennukeid sihitati nii Leedus Karmelavast asuvast Balti riikide ühisest kontrolli- ja juhtimiskeskusest kui ka Ämaris paiknevast Eesti õhuväe juhtimispunktist. Kokku viibis Eesti õhuruumis õppuse käigus umbes 20 õhusõidukit seitsmest riigist, muuhulgas viidi Eesti kohal läbi ka õhus tankimised.

Eesti õhuväe ülema brigaadikindral Valeri Saare sõnul näitas tänane õppus, et Eesti on liitlaste jaoks oluline ning meie õhuväel on kanda tõsine osa kogu NATO õhukaitsesüsteemist.

"Õppus näitas, et Eesti õhuvägi on NATO õhukaitsesüsteemi võrdväärne partner, juhtides olulist osa õppuse tegevust Ämaris asuvast õhuväe juhtimispunktist," ütles Saar. Samuti juhtisid õppuse lennutegevust ka Leedus Balti riikide ühises kontrolli- ja juhtimiskeskuses teenivad Eesti õhuväelased, lisas ta.

Olulised õppuse osad viidi läbi nii Kirde-Eesti rannikul asuvas treeningalas kui ka Eesti ja Läti piiril asuvas treeningalas, kus harjutati õhuvõitlust. Need harjutused kulgesid kaitseväe peastaabi teatel vastavalt planeeritule.

Õppusest võtsid osa Ameerika Ühendriikide, Poola ja Taani hävituslennukid F-16, Tšehhi õppelennukid L-159, Leedu õppelennukid L-39, USA tankurlennukid KC-135 ning NATO lennupõhise eelhoiatuse ja õhuruumi juhtimise (AWACS) lennuk E-3A.

Tänane harjutus oli jätkuks eelmise aasta 21. oktoobril Eesti, Läti ja Leedu kohal toimunud esimesele sellelaadsele üritusele. Edaspidi hakkavad sarnased õppused toimuma regulaarselt. NATO liikmesriigid teostavad Balti riikide õhuruumi turvamist alates aprillist 2004.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. April 2009, 16:34
Otsi:

Ava täpsem otsing