Arengufond: tervishoiuteenuste eksport luubi alla

08. aprill 2009, 17:06

Arengufondi tervise- ja heaoluteenuste
seire ekspertgrupp arutas täna, kuidas suurendada Eesti tervise- ja
heaoluteenuste eksporti.

Arengufondi teenustemajanduse seire juhi Imre Mürki sõnul on tervishoiuteenuste üle riigipiiride liikumine konkurentsile suletud olnud tervishoiusektorile täiesti uus mõtteviis. "Kes muutunud situatsioonis suudab mõttekrampidest vabaneda ja esimesena uutele võimalustele reageerida – see tuleb võitjaks," märkis ta. "Kas Eestil võiks siin kiire ja sihiteadliku tegutsemise korral olla eeliseid, sellele otsibki vastust Arengufondi poolt käivitatud tervise ja heaoluteenuste ekspordi seireprojekt," lisas Mürk.

Arengufondile on seireprojektis uuringupartneriks poliitikauuringute keskus PRAXIS. Projekti nõustab tervise- ja heaoluteenuse asjatundjatest koosnev ekspertgrupp. "Oleme proovinud tervishoiusektorist kaasata inimesi, kes on mõtlemisega oma ajast ees," kommenteeris ekspertgrupi komplekteerimise aluseid Imre Mürk.

Eeldatavasti suvel 2009 avanev Euroopa meditsiiniteenuste turg loob Arengufondi teatel uusi ärivõimalusi. Suurenev patsientide mobiilsus annab eelised neile teenuse pakkujatele, kes suudavad konkurentsi kasvades odavamalt paremat või kiiremini kättesaadavamat teenust pakkuda. Tervise- ja heaoluteenuste valdkonda ilmestab piiriülese äri kiire tõus maailmas – näiteks kasvab konsultatsioonifirma Deloitte hinnangul maailma meditsiiniturismi turg 2010. aastaks saja miljardi dollarini, teatas Arengufond. Kasvutrendi põhjustavad nii rahvastiku vananemine, kulusurve riiklikele tervishoiusüsteemidele kui ka inimeste terviseteadlikkuse ning nõudlikkuse kasv.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. April 2009, 17:06
Otsi:

Ava täpsem otsing