Josing: hinnalangus annab olulist võitu käibes

08. aprill 2009, 18:27

Eesti konjunktuuriinstituudi direktor Marje
Josing ütles tänasel konjunktuuriinstituudi pressikonverentsil, kus tutvustati
esimese kvartali majandusolukorda ja prognoose tulevaks kuueks kuuks, et need
ettevõtted, kes suudavad hindu alla lasta, saavutavad ka oluliselt juurde
käivet.

„Hindadega tuleb väga palju paindlik olla,“ ütles Josing, mida ta ka varasemalt on välja öelnud. „Firmad, kes saavad aru, et hinnas tuleb alla tulla, saavad käibes olulist võitu.“

Josing rääkis, et märtsis oli Euroopa Liidu majandususaldusindeks madalamal tasemel alates 1985. aastast ning viimase kuuga langes see väheke. Eesti majandususaldusindeks langes viimase kuuga veidi rohkem, aga väga vähe rohkem. Märtsis langes majanduslik kindlustunne tööstuses, ehituses, kaubanduses ja tarbijatel, mis on ajalooliselt madalala tasemel.

Josing tutvustas uuringus osalenud ettevõtete arvamust, kes väitsid, et esimeses kvartalis piiras tööstusettevõtete toodangu kasvu kõige enam vähene nõudlus, tööjõupuudus ja finantsprobleemid olid selle kõrval väga väikese osatähtsusega. Sama tendentsi täheldati käibe kasvu kõige enam takistava teguritena.

Ehitusettevõtted ütlesid, et tänavu esimeses kvartalis tagasid lepingud töö 2,8 kuuks, kui mullu samal ajal oli töö tagatud 5,6 kuuks. Tootmisvõimsusi rakendati veidi üle poole, kui mullu samal tehti seda 85 protsenti. 60 protsenti ehitusettevõtetest plaanivad järgneva kolme kuu jooksul hinda langetada. Tööjõu leidmisega probleeme nad ei tunnistanud.

Josing märkis, et kõige enam plaanitakse töötajate arvu 3 kuu jooksul vähendada ehitussektoris, pea 70 protsenti. Pea poole võrra peaks vähenema töötajate arv kaubanduses ja transpordis. Kõige väiksem vähenemine peaks toimuma IT-sektoris ja restoranidel – 8 protsenti. „Restoranide osas peaks olema langustrendi pidurdumine,“ ütles Josing.

Kõige suurem hindade langus peaks tabama järgneval kolmel kuul ehitust – 60 protsenti. Veidi üle 30 protsendi peaksid hinnad alanema restoranide, transpordi, tööstuse ja kaubanduses puhul. Kõige väiksemast hinnalangusest peaks osa saama turism.

Josing: hinnalangus annab olulist võitu käibes Josing: hinnalangus annab olulist võitu käibes
Josing: hinnalangus annab olulist võitu käibes

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. April 2009, 20:06
Otsi:

Ava täpsem otsing