KredEx toob turule edupõhise intressiga laenu

08. aprill 2009, 15:37

Aprilli algusest on ekspordile ja kasvule
suunatud ettevõtetel võimalik taotleda KredExist edupõhise intressiga laenu.

See on mõeldud pikemas perspektiivis jätkusuutlikele ja kasvule orienteeritud firmadele, mida pangad ei ole valmis sobilikel tingimustel finantseerima tulenevalt madalast omafinantseeringu määrast, riskantsest sektorist või ebapiisavatest tagatistest, teatas KredEx.

KredExi juhataja Andrus Treieri sõnul on kujunenud keerulises turuolukorras ka küllaltki tugevad ettevõtted sageli hädas tegevuse rahastamisega. Sisuliselt otsustatakse täna, kas keskendutakse ellujäämisele ja tõmmatakse kõik võimalikud kulud kokku või proovitakse pigem positsioone säilitada või isegi tugevdada, rääkis ta.

"Sellisteks otsusteks on vaja selgust finantseerimise tingimuste osas, kus allutatud laenu võimalus tugevdab ettevõtja positsiooni kavade elluviimisel ja muuhulgas ka täiendavate investeeringute või laenude kaasamisel," ütles Treier.

Edupõhine allutatud laen on mõeldud vähemalt kolm aastat tegutsenud ettevõttele või ettevõtete grupile, mille ekspordikäive viimasel majandusaastal on vähemalt kaheksa miljonit krooni ja mitte vähem kui 20% ettevõtte kogukäibest. Laenusumma on 1-16 mln kr, kuid mitte rohkem kui ettevõtte omakapital laenu väljastamine hetkel. Laenu periood on üldjuhul 3-5 aastat.

Laenu intressimäär koosneb kahest komponendist: fikseeritud intressist ja edupõhisest intressist, mis on sõltuvuses ettevõtte edukusest. Lõplik intressimäär algab kümnest protsendist, sõltudes nii ettevõttega seotud riskidest kui ka projekti edukusest. Nimetatud toode on rahastatav Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

"Huvi nimetatud toote vastu on ettevõtete poolt väga suur ning juba on mitmed taotlused ka analüüsimisel. Samas tuleks arvestada, et laenu väljastamisele eelneb põhjalik analüüs ning lõplike tingimuste kokkuleppimine võtab teatud aja. Seega tasub huvi korral end nõuete ja võimalustega aegsalt kurssi viia," ütles KredExi juht Andrus Treier.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts allkirjastas möödunud nädalal ettevõtjate laenukapitali kättesaadavuse täiendava tugiprogrammi käskkirja, millega sihtasutus KredEx saab õiguse vahendada täiendavat laenukapitali. Allutatud laenu puhul on tegemist ühega kolmest meetmest riigi 6,1 miljardilisest tugipaketist eksportivatele ettevõtetele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. April 2009, 15:37
Otsi:

Ava täpsem otsing