Laar: kui riik suudaks kärpida nii nagu ettevõtjad

08. aprill 2009, 13:57

Ettevõtted on majanduskriisis kulude
kokkuhoidu ja efektiivsust tõsta püüdes käitunud väga õigesti. Suudaks riik
vaid sama teha, sest oleme väga lähedal 3% eelarvedefitsiidi ületamisele, ütles
Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) juht Mart Laar.

Laari kinnitusel on asjad Eestis päris hullud ning ta soovitas loobuda illusioonidest. Kuigi viimasel ajal räägitakse palju eurole üleminekust, ollakse tegelikult eelarvekärbete tõttu Maastrichti kriteeriumi ehk 3% eelarvedefitsiidi ületamisele liiga lähedal, tõdes Laar Postimehe ning Tark Co ühisel majandusseminaril.

"Loodan, et suudame selle vajaliku summa ära kärpida, mida me täna öösel jälle kärpima läheme," sõnas kahekordne ekspeaminister. Eelarve kärpimisega venitamist ja jupitamist on raske vaadata ning see võib viia väga hullude tagajärgedeni, lisas ta. "Tegeleme pidevalt nagu kassi saba lõikamisega," iseloomustas Laar eelarvekärpeid.

Tema sõnul pole euro samas Eestile päästerõngas, kuigi 2007. aastal eurole ülemineku võimaluse mööda laskmine oli ränk viga. "Euro pole lõplik päästerõngas, aga see on eeldus, et usaldus üles ehitada, eristuda teistest," selgitas Laar.

IRLi juht nõustus Eesti Panga nõukogu esimehe Jaan Männiku soovitusega mõelda sellele, kuidas saaksime Lätit aidata, et seeläbi luua Baltikumist positiivsem kuvand, aidates seega ka iseennast. "Sada protsenti nõustun. Kui kuidagi saaks Lätit aidata siis seda tuleks teha, reaalselt saame ainult palvetada," lisas ta.

Kui Läti põhja läheb – ja see võimalus on väga suur, kui nad kiirelt kärpeotsuseid vastu ei võta – siis lõppeb ka IMFi abi, kommenteeris Laar naaberriigi olukorda.

Eelmiste kriiside näitel rääkis Laar, et Eestit on aidanud neist väljumisel väga hea idee. 1999. aasta kriisi ajal kaotati näiteks ettevõtete tulumaks. Teave sellest lendas tema sõnul maailma laiali ja aitas luua pilti, mis tõstis meid ümbritsevatest saatusekaaslastest positiivsemalt esile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. April 2009, 15:31
Otsi:

Ava täpsem otsing