Nigeeria pangad hädas laenuga ostetud aktsiatega

08. aprill 2009, 12:29

Nigeeria pangad otsivad varju kohalikest
valitsuse võlakirjadest ja on tõmmanud pankadevahelisel rahaturul laenude
andmise koomale, kuna tänavune maailma halvim aktsiaturg muudab üha
tõenäolisemaks aktsiate tagatisel antud laenude hapuksmineku, vahendab
Bloomberg.

Pankade soovimatus üksteisele laenu anda tõstis kolme kuulise Nigeeria rahaturuintressi 18,9 protsendile. Suur nõudlus Nigeeria valitsuse võlakirjade järele langetas kuu kuu taguse aja 10 protsendise tootluse 2,6 protsendile.

Aafrika suurima naftatootja pangad võivad omada kuni 10 miljardi dollari ulatuses hapnevaid varasid, mis moodustab umbes poole pankade kapitalist, prognoosis Eurasia Group. Halvad laenud on osalist vähemalt triljoni naira (6,8 miljardi dollari) ulatuses laenude aktsiate ostmise tagajärg. Laenuga aktsiaid ostma ajas investoreid 2000. aastast alates toimunud aktsia hindade 13kordne tõus. Mullu kukkus aktsiaturg 46 protsenti, tänavu aga 37 protsenti.

„Nigeeriat ähvardab likviidsuskriis, kuna kellegi ei ole pilti, halbade varade ulatusest pankade bilanssidele,“ ütles Lagoses töötav Renaissance Capitali analüütik Samir Gadio. „Pangad omavad pigem madala tootlusega valitsuse pabereid, kui annavad laene välja.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. April 2009, 12:29
Otsi:

Ava täpsem otsing