Rahvaliit: miks said Tööturuametist koondatud miljoneid?

08. aprill 2009, 17:16

Miks maksis valitsus 20 miljonit krooni
hüvitist tööturuametist koondatavatele ametnikele, kellest enamik võetakse uude
liidetavasse asutusse tööle, küsib Rahvaliit täna riigikogus esitatud
arupärimises.

Lisaks oodatakse selgitust, kui palju on riik kaotanud raha töötukassa reservide ebaefektiivse paigutuse tõttu. Rahvaliidu fraktsiooni liikmed soovivad arupärimisele vastust peaminister Andrus Ansipilt.

Rahvaliidu teatel esitasid nad arupärimise, kuna töötuse järsu kasvuga on tekkinud oht, et töötukassasse kogutud reservid saavad peagi otsa. Samuti on erakonna kinnitusel selgunud suured probleemid senini töötajate ja tööandjate arvelt kogutud reservide haldamisega.

Töötukassasse kogutavat raha paigutav varahaldur ABN Amro oli erinevalt teistest konservatiivsetest võlakirjafondidest tänavu esimeses kvartalis 26 miljoni krooni suuruses kahjumis. "Kui ABN Amro käes olev 2,3miljardiline töötukassa reserv oleks sarnastes konservatiivsetes võlakirjafondides, nagu riigi stabiliseerimisfond või konservatiivsed pensionifondid, siis poolteise aastaga oleks see kasvanud rohkem kui saja miljoni krooni võrra," ütles riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni aseesimees Mai Treial. 2006. aasta keskpaigast eelmise aasta lõpuni teenis ABN Amro üle saja korra vähem kui võimaldanuks konkureerivate fondide tootlus, lisas ta.

Arupärimises soovitakse peaministrilt selgitust, kas ta kinnitab justiitsminister Rein Langi väiteid, et riik omalt poolt ei kavatse panustada töötuskindlustussüsteemi lisavahendeid, kui töötukassa satub makseraskustesse. Valitsuskoalitsioon on Rahvaliidu teatel pannud töötukassale täiendava finants- ja halduskoormuse, liites tööturuameti ja töötukassa. Selle tagajärjel hakatakse töötuskindlustusmaksetest katma uue ameti personali- ja majandamiskulusid.

Rahvaliidu hinnangul võib see viia töötukassa pankrotini. "Sellise liitmisega lükatakse riikliku ameti riigieelarvelised ülalpidamiskulud töötuskindlustusmaksete kaudu töötajate ja tööandjate õlule," sõnas Treial.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. April 2009, 17:16
Otsi:

Ava täpsem otsing