Venemaa viivislaenude maht kasvab 20% kuus

08. aprill 2009, 16:05

Panganduskriis Venemaal alles algab,
vahendas newsru.com Sberbanki presidendi German Grefi tänast sõnavõttu.
Viivislaenude maht kasvab hetkel 20% kuus, ähvardades veelgi kiireneda.

"Panganduskriis on Vene föderatsioonis praegu alles päris alguses ja tuleb majanduse reaalsektorist," ütles Gref esinedes Moskva majanduskõrgkoolis toimuval konverentsil. Grefi sõnul sügisel Venemaa panganduses kriisi veel ei olnud, kuna riigi pangad ei kaubelnud tuletisväärtpaberitega.

Gref ütles, et prognoosis mullu septembris Venemaa valitsuse istungil esinedes, et 2009. aastal langeb SKP 4% ja pangandussektor 18,8%. "Selle peale kõik naersid... kuid nüüd on näha, et need olid täiesti õiged numbrid, mis tõenäoliselt ka tulevad," kommenteeris ta.

Gref kutsus võime halbade laenude küsimust kiiremini lahendama. "Aeglane otsustamine ja regulatsioonide nõrgendamine viib halbade laenude kuhjumisele," selgitas pankur, lisades, et kuni halbade laenude küsimust ei lahendata, ei saa majandus ka kasvama hakata.

"Riigi majandus ei saa pangandussüsteemi bilansside puhastamiseta kasvada," sõnas Gref. "Halbade laenude teema on kõige peamisem ja kõige valulikum... see pole populaarne poliitiline teema."

Gref on enda sõnul veendunud, et pangad ei peaks halbade laenude kasvamise aegu laenuportfelli suurendama. "Hiljuti läks pangandussüsteemi krediidiportfell vabalangusse ja nagu paljude maade kogemus näitab, seda soovitud tasemel hoida pole võimalik. See pole ka vajalik, kuna tekitab uusi riske," rääkis ta.

Kogu 4. kvartali kasumi suunas Sberbank reservidesse. Sama teevad ka mitmed teised Venemaa pangad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. April 2009, 15:31
Otsi:

Ava täpsem otsing