Aruandluse esitamine ettevõtjatele lihtsamaks

09. aprill 2009, 15:25

Justiitsministeerium saatis täna
kooskõlastusringile eelnõu, mille kohaselt saavad ettevõtjad tulevikus esitada
majandusaasta aruanded äriregistri ettevõtjaportaali kaudu nii, et samu andmeid
pole vaja teistele asutustele edastada.

Justiitsministeeriumi asekantsleri Marko Aaviku sõnul esitatakse täna mitmeid andmeid riigile dubleerivalt. "Praegu küsivad paljud asutused ettevõtjalt täpselt sama infot – identseid andmeid võib leida nii maksudeklaratsioonis, riiklikes statistikaaruannetes, majandusaasta aruandes kui ka teistele riiklikele institutsioonidele esitatavates aruannetes," rääkis ta.

Tulevikus on ettevõtjaportaali võimalik sisestada majandusaasta aruanded elektroonilisel kujul, XBRL formaadis. See tähendab, et arvutiprogramm saab edastatud informatsiooni koheselt töödelda ja kontrollida. Nii muutub esitatud teave automaatselt kättesaadavaks ka kõikidele huvitatud osapooltele.

"Ka täna saab ettevõtjaportaali majandusaasta aruandeid esitada, kuid seda vaid PDF või RTF formaadis," ütles Aavik. "Probleem on aga selles, et neid faile saab kontrollida vaid mehhaaniliselt, mistõttu võtab majandusaasta aruannete läbitöötamine aega umbes pool aastat," lisas ta.

Asekantsleri sõnul kaob tulevikus täielikult ettevõtjate kohustus esitada mitmeid kordi neid andmeid, mis sisalduvad seaduse kohaselt majandusaasta aruandes. "Seega kui ettevõtja on kord majandusaasta aruandes sisalduvad andmed elektronooniliselt (XBRLiga) riigile esitanud, ei või riik samu andmeid ettevõtjalt enam küsida," kinnitas ta.

Seadusemuudatus ei tähenda siiski, et ettevõtjad pääseksid ainult majandusaasta aruande esitamisega. Teisele asutustele jääb alles õigus küsida ettevõtja käest neid andmeid, mida majandusaasta aruandes pole.

Plaanitav muudatus on üks osa ettevõtete aruandluse lihtsustamise kavast, mille väljatöötamisega tegeleb erinevate ministeeriumite, ametite ja institutsioonide esindajaid koondav valitsuse komisjon.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. April 2009, 15:25
Otsi:

Ava täpsem otsing