Identiteedivargusest sai kuritegu

09. aprill 2009, 10:28

Teise isiku identiteedi volituseta
kasutamine ehk identiteedivargus on valitsuse tänase otsuse kohaselt edaspidi
kuritegu. Seaduseelnõu peab heaks kiitma ka riigikogu.

Kehtiva seaduse järgi ei ole identiteedivargus süütegu. Eelnõu kohaselt on kuriteona karistatav teise isiku identiteeti puudutavate andmete edastamine, andmetele juurdepääsu võimaldamine või kasutamine eesmärgiga luua teisest isikust teadvalt ebaõige ettekujutus, millega on tekitatud kahju teise isiku seadusega kaitstud õigustele ja huvidele või mille eesmärk oli varjata kuritegu. Edaspidi on õigusrikkujat võimalik karistada sellise teo eest rahatrahvi või kuni kolmeaastase vangistusega, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Karistusseadustiku muutmise eelnõu sisaldab ka teist ettepanekut, nimelt laiendati lennuohutusvastase ründe kuriteokoosseisu. Nimelt sätestab kehtiv seadus üksnes piiratud juhtumid, mil lennuohutusvastane rünne on karistatav kuriteona. Samas on praktikas kerkinud esile uusi juhtumeid, näiteks pilootide pimestamine laserkiirtega, mis ohustavad lennuohutust, kuid ei ole kehtiva õigusega kaetud. Eelnõuga laiendatakse kuriteokoosseisu nii, et see kataks ka muul viisil sooritatud lennuohutusvastased ründed.

Võrreldes kehtiva õigusega laiendatakse ka lennuohutusvastase ründe tagajärge, mille puhul on võimalik määrata kriminaalkaristus. Kehtiva õiguse kohaselt peab isik tegutsema õhusõiduki hävitamise või kahjustamise eesmärgil. Eelnõu järgi on kuriteokoosseis täidetud ka juhul, kui isik põhjustab lennuõnnetuse, tõsise lennuintsidendi või lennuintsidendi toimumise ohu.

Identiteedivargust ja lennuohutust puudutavad sätted lisati karistusseadustikku, seaduse muutmise eelnõu esitas justiitsminister Rein Lang.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. April 2009, 11:55
Otsi:

Ava täpsem otsing