BÖRS: Järjekordne finantsaktsiate võidukäik

13. aprill 2009, 16:12

Selges miinuses alustanud USA börsid
kogusid tänu finantsaktsiate järjekordsele jõudemonstratsioonile päeva jooksul
võimu ja sulgusidki taas plusspoolel.

Alanud nädalal tulevad oma kolme kuu näitajatega välja Goldman Sachs, JPMorgan, Citigroup ja General Electric. Need aruanded annavad ka parema ülevaate finantssektori olukorrast. Teatavasti on sel aastal pangad suutnud pakkuda ilusaid üllatusi. Pankade kasumirida aitab laenude refinantseerimise aktiviseerumise kõrval parandada ka hiljutine muudatus raamatupidamises, mille järgi ebalikviidseid varasid ei pea enam turuhinnaga bilansis näitama. Investoritele näib aga lihtsast kasumite ilustamisest täiesti piisavat, sest sellest johtuvate paremate võltskasumite ootuses lõpetas näiteks Bank of America aktsia päeva 15%-lise kerkimisega ning Citigroupi väärtpaber osteti isegi 25% üles. Mäletatavasti paiskas reedel USA börsid lausoptimismiga üle just suurpank Wells Fargo, kes andis väga positiivse kasumihoiatuse.

Enamus päevast survestas indekseid USA suuruselt teise naftakontserni Chevroni kasumihoiatus, mille järgi käesoleva aasta esimese kvartalis kasum jääb eelmise aasta viimase kvartali kasumile alla. Chevroni aktsia sulgus 2%-lises miinuses.

USA suurim kommertslennukite tootja Boeing teatas täna aga oma kõige kasumlikuma mudeli tootmise kokkupoole tõmbamisest ning seetõttu ka kasumi kukkumisest, mispeale ettevõtte väärtpaber kaotas 5% oma neljapäevasest väärtusest.

S P 500 indeks lõpetas nädala esimese kauplemispäeva 858,7 punktil ehk pea 0,3% ülalpool eelmist sulgemistaset, tehnoloogiaindeks Nasdaq lisas oma eelmisele väärtusele aga alla 0,1%, tõustes 1653,3 punkti tasemele. Vaid Dow Jones jäi lõpuni enesele kindlaks ja kaotas sellega 0,3% oma väärtusest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. April 2009, 23:13
Otsi:

Ava täpsem otsing