BÖRS: arenevad turud andsid gaasi

13. aprill 2009, 17:12

Samal ajal, kui ajakirjanduse ja
investorite tähelepanu on keskendunud peamiselt USA aktsiaturgude imelisele
tõusule viimastel nädalatel, on arenevate turgude börsid kerkinud veelgi
rohkem.

Tegelikult on selle aasta parimad turud just arenevad turud. Investeerimispanga JP Morgani arenevate turgude indeks on aasta algusega võrreldes kerkinud 12 protsenti. Indeks, mis järgib arenenud riikide aktsiaturge väljaspool USAd ning Kanadat on langenud samas üheksa protsenti, kirjutab The Wall Street Journal.

Vaatamata meeletule hinnarallile on isegi USA aktsiaturud võrreldes aasta algusega miinuses (Dow Jonesi tööstuskeskmine oli enne börsipäeva algust langenud aasta algusega võrreldes kaheksa protsenti). Hiina, Venemaa ja Brasiilia aktsiaturud on samal ajal aasta algusega võrreldes kerkinud 20 ning India börs 12 protsenti.

Kuna arenevad turud on riskantsemad, kukuvad need ka globaalse languse tingimustes tugevamini. Juhtub olukord muutuma, hakkab raha taas kiiresti sisse voolama.

Nagu ütles investeerimisfirma Harding Loevner fondijuht Simon Hallett The Wall Street Journalile, ehmatasid teda Kesk- ja Ida-Euroopa kohutavad majandusnäitajad, mis tulid aasta alguses. Kuid nüüd olevat ta rahunenud, sest riikide "finantsüsteemid paindusid, kuid ei murdunud". Harding Loevneri arenevate turgude fondi portfellis on Ida-Euroopa aktsiatest peamiselt Venemaa, aga ka mõned Poola ja Tšehhi ettevõtte väärtpaberid.

Arenevate turgude suhtes on väga optimistlik varahaldusgigandi Oppenheimer Funds arenevate turgude fondi juht Justin Leverenz, kelle sõnul pole ta aastaid nii optimistlik olnud. "Praegu on käes harvaesinevaid kordi, kus on kasutada seitsme miljardi dollari suurune fond ning oleks soov omada veel rohkem raha," kinnitas ta. Seda sellepärast, et hinnad ei ole taevastes kõrgustes, mida nad olid enne arenevate turgude suurt langust. Leverenzi sõnul on nüüd võimalik osta nende ettevõtete aktsaid, mida ta on ammu tahtnud. Oppenheimeri arenevate turgude fondi portfellis on Türgi ja Venemaa firmade aktsiaid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. April 2009, 17:12
Otsi:

Ava täpsem otsing