Swedbanki suletud riskifondi investor kaotas üle 5%

13. aprill 2009, 17:22

Täna suletud ja vähem kui aasta tegutsenud
kinnise investeerimisfondi Hansa GAM Multi Arbitrage Fondi osakuomanik, kes
soovis osakud rahas välja võtta, kaotas oma investeeringult maksimaalselt
5,76%.

Mullu juunis asutatud riskifondid Swedbank GAM Diversity Fondi ja Swedbank GAM Multi-Arbitrage Fond jõudsid tegutseda vähem kui aasta. Fondide alusvaraks olid tuntud varahalduri GAM fondid ehk kuhu fondid ise investeerisid. Diversity fond, kus oli 27 investorit, suleti 5. märtsil ja Arbitrage fond, kus oli 6 investorit, on alates tänasest suletud.

Multi-Arbitrage fondi osaku hind oli mullu juunis 1000 eurot ja viimane hind oli 942,406 eurot. Seega on maksimaalne kaotus 5,76%.

„Kliendid on meile kõik ära öelnud, kas nad tahavad osakuid või raha. Täna läheb fond reaalselt kinni. Need, kes on öelnud, et nad tahavad osakuid, saavad alusvara osakuid, ja need, kes on öelnud, et nad tahavad raha, saavad raha,“ rääkis Swedbanki pressiesindaja Kristi Künnapas Arbitrage fondi kohta. „Need investorid, kes saavad raha, saavad viimast hinda, mis oli 942,406 eurot.“ Palju raha klient tagasi saab, sõltub sellest, millal ta osakuid ostis, lisas Künnapas.

Kui saadud alusvara osak müüki panna, siis praegusel hetkel Künnapase sõnul ei ole võimalik alusvara väärtust arvutada ja seega saaks investor müügi eest raha alles mingite kuude pärast. „Alusvara müümine võtab aega, see tähendab, et need, kes on öelnud, et nad tahavad osakuid ja otsustavad nüüd neid müüa, siis see võtab aega,“ märkis ta.

Swedbank Investeerimisfondid teatasid tänases Äripäevases, et kinnine avaliku lepinguline investeerimisfond Hansa GAM Multi Arbitrage Fondi maksed alusvaras tehakse investoritele, kes neile saadetud kirjale möödunud aasta lõpuks (31.13.2008) vastates selleks kirjalikult soovi avaldasid.
Kui osakuomanik soovis alusvara osakuid, siis iga fondi osaku kohta kuulub jaotamisele 7,8456 alusvara osakut (GAM Multi-Star Arbitrage Fund EUR Open klassi osakud) ja väljamaksed teostati selleks soovi avaldanud investoritele nende väärtpaberikontole Swedbankis hiljemalt täna ehk 13. aprillil.

Kui väljamaksed toimuvad rahas, siis iga fondi osaku kohta kuulub jaotamisele 7,8456 alusvara osakut ja iga osaku kohta jaotamisele kuuluv summa on 111,57 eurot. Jaotamisele kuuluv vara makstakse osakuomaniku väärtpaberikontoga seotud arvelduskontole Swedbankis hiljemalt 13. aprillil ehk täna. Väljamakse tegemise järel osak kustutatakse, tagasivõtmistasu sealjuures ei võeta. Kui väljamakse tegemine osutub võimatuks, deponeeritakse raha depositooriumis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. April 2009, 17:36
Otsi:

Ava täpsem otsing