Otsingusihiks Päikesesüsteemist kadunud planeet

14. aprill 2009, 13:59

Päikesesüsteemis võis kunagi eksisteerida
veel üks planeet Theia, millest Maaga kokkupõrke tagajärjel võis tekkida
Kuu.

Nüüd on kaks identset kosmosesondi otsimas jälgi sellest taevakehast, mis kadus Päikesesüsteemist selle varases nooruses, teatas NASA.

„Tegu on oletusega. Me pole seda kunagi näinud, kuid osa teadlasi on arvamusel, et selline planeet oli 4,5 miljardi aasta eest olemas, põrkas Maaga kokku ning selle kokkupõrke tulemusena tekkis Kuu,“ ütles NASA Goddardi kosmosekeskuse teadlane Mike Kaiser.

Teadlased oletavad, et planeet Theia oli suuruselt võrreldav Marsiga. Kui see Maaga kokku põrkas, tekkis kokkupõrkel suur hulk planeediriismeid, mis kokku sulandusid, moodustades Kuu. Esmakordselt pidasid sellist stsenaariumi võimalikuks Princetoni ülikooli teadlased Edward Belbruno ja Richard Gott

Teadlased on üsna ühel meelt selles, et mingi suur kokkupõrge Maad 4,5 miljardi aasta eest tõepoolest tabas, kuid kas Maad tabas planeet, asteroid või komeet, selles puudub selgus.

Kokkupõrke ajal pidid need kaks planeeti olema piisavalt suured, et kokkupõrke tagajärjel üles sulada. Selle tulemusel vajus raskem element raud kokkupõrke käigus tekkinud taevakehade tuuma. See seletab, miks Kuu geoloogia on selline, näiteks Kuu raudtuuma suhtelist väiksust ning kuukivimite koostist.

2006. aastal saatis NASA välja kaks kosmosesondi STEREO, mille abil loodavad teadlased leida jääke Theia rusudest ning ühtlasi selgitada, kuidas ikkagi tekkis Maa juurde Kuu. STEREO moodustub sõnadest Solar Terrestrial Relations Observatory.

Maapealsete teleskoopidega pole seni Theia jälgi suudetud leida. Kuid STEREO kosmosesondid suunduvad Maa orbiidil kahte kindlasse kohta, Lagrange’i punktidesse L4 ja L5, kus Maa ja Päikese gravitatsioon üksteist tasakaalustavad, seega võib just seal leiduda varase Päikesesüsteemi jäätmeid.

Lähikuudel on STEREO sondid just neisse punktidesse jõudmas, lootes leida vähemalt asteroidi suurusi jälgi kadunud planeedist. Kui leitud asteroidid on koostiselt sarnased Maale ja Kuule, siis kinnitab see kokkupõrketeooriat.

Tegelikult on STEREOd Päikest selle kahest vastasküljest uurivad observatooriumid, mis septembris ja oktoobris satuvad Lagrange’i punktidesse.

Ühe hüpoteesi kohaselt võis Theia isegi tekkida ühes neist tasakaalupunktidest. „Arvutimudelid näitavad, et Theia võis punktides L4 või L5 kasvad piisavalt suureks, sest gravitatsioonitasakaal võimaldas materjalis neisse punktidesse koonduda,“ ütles Kaiser „Hiljem tõukas Veenuse ja teiste planeetide tugevnev gravitatsiooniväli Theia sealt minema ning suunas kokkupõrkekursile Maaga.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. April 2009, 14:12
Otsi:

Ava täpsem otsing