Janno Reiljan: kriis ei ole jooksevkonto seisu paranemise taga

15. aprill 2009, 15:37

TÜ välismajanduse korraline professor Janno
Reiljan manitseb olema ettevaatlik järelduste tegemisega, just nagu
oleks majanduskriis Eesti maksebilansi jooksevkonto seisu oluliselt
parandanud.

"Igal juhul tuleks hoiduda naljakatest järeldustest, a la tänu majanduskriisile on Eesti maksebilansi jooksevkonto seis oluliselt paranenud," hoiatas Reiljan. Tema sõnul toob Eesti Panga koostatud maksebilansi veebruari kiirhinnang välja Eesti majanduse probleemid ja tõstatab mitmeid selgitamist vajavaid küsimusi.

Põhiprobleemidena tõi Reiljan välja selle, et investeeringute tulusus langes Eestis enam kui välismaal, mille tulemusena on otseinvesteeringute positsioon muutunud Eestil viimastel kuudel negatiivseks. "Kui seni rahastas jooksevkonto defitsiiti sissevoolav väliskapital, siis viimased neli kuud toimub see peamiselt varem kogutud välisreservide vähenemise arvel. Valitsuse suutmatust Euroopa Liidu abifonde kasutusele võtta iseloomustab ülekande- ja kapitalibilansi napilt positiivne saldo," selgitas majandusprofessor.

Samuti tõi Reiljan välja põhiküsimused, mis aitavad meil mõista Eesti majanduse perspektiive: Kas kaupade import Eestisse vähenes peamiselt tarbekaupade või investeerimiskaupade arvel? Miks majanduskriisi tingimustes on teenuste import Eestisse oluliselt (aastaga 9%) suurenenud?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. April 2009, 13:37
Otsi:

Ava täpsem otsing