Kommentaar: ärge varastage meie töövahendeid!

15. aprill 2009, 08:25

Kui paljud teist kasutavad legaalset
tarkvara? Esitasin selle küsimuse hiljutisel projekteerimisalasel seminaril.
Ligi sajast saalis viibivast ehitusvaldkonna spetsialistist tõstsid käed
üksikud.

Sirkel Mall on noor projekteerimisfirma. Alustades hankisime projekteerijatele CAD-tarkvara. 36 töökoha tarkvaraga varustamise eest küsiti väga suurt summat. Miks? Olles tausta uurinud, tean, et enamik rahast läheb tarkvara arendamiseks.

Kui tellijatega hinnaläbirääkimistel surutakse hind piirini, mis meie kulusid enam ei kata, siis tuleb projekt loovutada soodsamat hinda pakkuvatele konkurentidele. Sirkel Mall'i kulud on väga madalad, malli on võetud IKEA ärikultuurilt. Kuidas on siis konkurentidel võimalik tööd veelgi soodsamalt teostada?

Tänu tarkvara järelmaksule on meie kuluarvestuses rida, mida paljudel konkurentidel pole, ehkki ka nemad kasutavad CAD-tarkvara. Seega võtavad nad ära meie töö, mille nad kavatsevad teha meilt varastatud töövahenditega. Kujutage ette, kui transpordiettevõte pakuks teenuseid varastatud autodega. Kindlasti oleks nende pakkumised teistest soodsamad ja nad võidaksid enamiku hangetest.

Selliseid asju aga ei juhtu. Erinevalt tarkvara vargusest on autode varastamine keeruline, ühiskondlikult halvakspandav ja ohtlik. Aga sarnaselt autode omanikega ootavad ka tarkvara väljatöötamise eest maksjad riigilt kaitset, et nende "töövahendeid ei varastataks".

Riik saaks seada õigluse jalule riigihangete osas. On olemas määrus, mis sätestab nõuded ehitustööde riigihangete pakkujatele. Sama määrusega võiks sisse seada ka auditi nõude ehituslikul projekteerimisel kasutatavale tarkvarale, mis näitaks samuti ettevõtte ausust ja suutlikust projekt teostada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. April 2009, 11:04
Otsi:

Ava täpsem otsing