Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Eestimaalane sööb kriisis tervislikumalt
Uuringus osalenud 1000 inimesest vastas pool, et majandussurutise tingimustes on nende toitumisharjumused tervislikumaks muutunud. Sama suundumust näitas ka erinevate toiduainete tarbimistrende puudutanud küsimus - kondiitritooteid, kooke, lihast kulinaartooteid, vorste-sinke ja karastusjooke tarbivad inimesed vähem, köögivilju aga märkimisväärselt rohkem.
Uuringut tutvustanud konjunktuuriinstituudi sotsioloogi Lia Lepase sõnul viitavad tulemused ka sellele, et Eesti inimesed ostavad kauplustest rohkem tooreid toiduaineid ja valmistavad süüa kodus.
Teadlane Ene Talpsepa sõnul sobivad tervislikud linajahud ja rapsijahud vorste väärindama, veel rohkem aga küpsistesse.
OÜ Otepää Lihatööstus Edgar sai maaülikooli teadlastelt nõu, et vorste tasuks vääristada kiudainerikka rapsi- või linaseemnejahuga - firma omaniku ja tegevjuhi Maie Niidu eesmärk oli muuta vorstid tervislikumaks ja küsida selle eest ka paremat hinda, kirjutas Maaleht.
Projektis osaleva tehnoloogiainstituudi teaduri Ene Talpsepa väitel on rapsiõli tootmisjääk presskook väärtuslik valgurikas toiduaine, mida on aga selle mõrkja maitse ja mõnede selles sisalduvate ühendite tõttu siiani kasutatud vaid loomasöödana.
Nüüd eemaldasid teadlased laborites need ühendid ja mõruained ning kui hea maitsega rapsijahu sai valmis, töötasid Otepää vorstimeistrid välja toodete retseptid, kus neid kasutada.
Niidu sõnul sobib rapsi- ja linaseemnejahu ka küpsistesse, tortidesse ja paljudesse teistesse toitudesse lisamiseks.
Otepää lihatööstuses lisatakse rapsi- ja linajahu praegu Poola poolsuitsuvorsti, Rüütli vorsti, küüslaugurõngasse ja viinerisse 007.
Rimi köögi kevadised uudistooted pakuvad firma teatel võimalust tervislikuks toitumiseks nii soolase kui ka magustoidu näol.
Uues tootevalikus on näiteks kerge kevadine pastasalat ja kerge redisesalat. Nostalgiasõprade ja kodusema toidu fännide jaoks on Rimi teatel tagasi ka vana hea roog makaronid singiga. Uusi tooteid on grillihooajaks tulemas ka Rimi lihameistritelt ning selle suve hitti oodatakse karulauguga valmistatud roogadest.
Lihavõteteks tõi Rimi lettidele taas pühademagustoidu - apelsinipasha.
Rimi on tarbijatelt saanud ka tagasisidet, et soovitakse salatipõhju, millest oleks kodus lihtsam ja mugavam ise salatit valmistada.
Seetõttu tuli Rimi hiljuti välja näiteks gaasikeskkonda pakendatud kartulisalati põhjaga, mille kilohind on 49.90 ning kus on ilma salatikastmeta keedetud kartuli- ja porgandikuubikud, värske kurk ja konserveeritud kurk.
Autor: ÄP