Eesti tervishoiusüsteemi ähvardab aidsi-katastroof

18. aprill 2009, 15:14

Ehkki nüüd võib HIVi nakatanu 72 tunni
jooksul päästa, hakkab lähiaastatel massiliselt rivist välja langema neid, kes
said viiruse 1990ndate lõpus, kirjutas Delfi.

Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi direktor Mart Ustav prognoosis juba kolm aastat tagasi lähituleviku aidsihaigete arvuks 5000-6000 inimest, kusjuures eelmise aasta 31. detsembri seisuga oli Eestis vaid 7473 ravivoodit.

Seejuures hakkab aidsihaigete ravimine käima teiste haigete arvelt. „Vähemalt minu arusaamist mööda peaks meie kõigi elukvaliteet selle tõttu langema, et suur osa meditsiinirahast hakkab minema HIV-nakatunute raviks ja nö käigushoidmiseks,“ lisas Ustav.

Kui 6000 aidsihaige immuunsussüsteem kokku variseb, tähendab see nende töövõimetust. Riik kaotab aastas tulu-, sotsiaal- ja töötuskindlustusemaksu näol umbes 553 miljonit krooni.

Tervise Arengu Instituudi andmetel oli Eestis 3. aprilli seisuga registreeritud 7005 HIVi kandjat, kellest 259 inimesel on aids.

Kui kõige mustemad oletused tõeks osutuvad, on Äripäeva andmetel Eestis juba 70 000 HIVi kandjat. Kiiret HIVi ravi tehakse praegu peamiselt tööõnnetuse ohvritele, näiteks turvameestele, kellele narkomaanid on süstlaga äsanud. HIVi kiirravi saab aastas umbes 80 inimest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. April 2009, 15:14
Otsi:

Ava täpsem otsing