Euroopa riikide eksport kahanes järsult

19. aprill 2009, 10:42

Euroopa riikide eksport peamistele
eksporditurgudele kukkus jaanuaris üheksa aasta madalaimale tasemele, näitavad
lõppeval nädalal avalikustatud Eurostati andmed.

Eksport USAsse, mis on Suurbritannia järel euroala suuruselt teine eksporditurg, kukkus aasta baasil 27%. Eksport Suurbritanniasse kahanes 29% ja Hiinasse, mis on Euroopa suuruselt kolmas kaubanduspartner, kahanes 26%. Eksport Venemaale kahanes 35%.

„Euroopa majandus kannatab ekspordinõudluse kokkukukkumisest,“ kommenteeris Deutsche Bank ökonomist Stefan Bielmeier agentuurile Bloomberg. OECD prognoosib tänavu euroala SKP kahanemist 4,1%. Rotterdami järel Euroopa suuruselt teise sadama Antwerpeni kaubamahud on esimeses kvartalis kahanenud aasta baasil 19%.

Liikmesriikidest oli jaanuaris aasta baasil kõige suurem ekspordi langus Soomes ja Maltal 36%, Rootsi s 33% ning Ungaris 31%. Eesti eksport kahanes 29%, Läti ja Leedu eksport vastavalt 25% ja 15%.

Import kahanes jaanuaris kõige enam Leedus 41%. Suur langus oli ka Hispaanias 37%, Eestis 36% ja Lätis 35%.

Veebruaris oli euroala kaubandusdefitsiit ülejäänud maailmaga esialgseil hinnanguil 2 miljardit eurot võrreldes 1,7 miljardi euro suuruse ülejäägiga läinud aasta veebruaris. Kogu Euroopa Liidu kaubandusdefitsiit oli veebruaris 10,6 miljardit eurot võrreldes 13,3 miljardi euroga aasta varem samal ajal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. April 2009, 10:42
Otsi:

Ava täpsem otsing