Venemaa kohus: hävinud pensioniraha tuleb välja maksta

20. aprill 2009, 15:12

Venemaa kohus käskis esmakordselt
professionaalsel investoril tema kätte usaldatud ja hävinud
pensioniraha koos minimaalse garanteeritud intressiga välja maksta, ehkki
väärtpaberituru kukkudes teenis haldaja ise tugevat miinust.

Moskva arbitraažikohus otsustas, et Pio Globalil tuleb maksta erapensionifondile TNK-Vladimir rohkem kui 230 miljonit rubla, mis vastab pensioniraha haldajale üle antud summa ja sellele lisandunud 24 miljoni rubla suuruse minimaalselt garanteeritud intressiga, kirjutas Kommersant.

Venemaa seadustes on kirjas, kui suure osa kogutud pensionirahast peavad erapensionifondid professionaalsete investorite hallata andma. Erapensionifondide ja professionaalsete investorite vahelised lepingud nägid seejuures ette 4-10%list garanteeritud tootlust.

2008. aastal näitasid paljud Venemaa pensionifondid negatiivset tootlust. Kui riiklik VEB, mis haldab 90% Venemaa pensionirahast, teenis investeeringutelt -0,46% aastas, siis erakätes olevad investeerimisfirmad keskeltläbi pensionirahade paigutamiselt keskeltläbi -25,5%.

Pärast sellise hävingu ilmsikstulekut hakkasid mitmed erapensionifondid kaotuste hüvitamist nõudma. Professionaalsed investorid keeldusid sellest, märkides, et indeksid kukkusid aastaga 67-72%.

Naftakompaniile TNK-BP-le kuuluv TNK-Vladimir oli esimene erapensionifond, mis kohtusse pöördus. Pio Global on lubanud kohtuotsuse edasi kaevata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. April 2009, 15:38
Otsi:

Ava täpsem otsing