Põrgus sõlmitud abielu läheb lõhki

Tõnis Oja 21. aprill 2009, 00:00

Kohe pärast seda, kui internetioksjonifirma eBay ostis 2005. aasta septembris hiigelsumma eest Eesti meeste poolt välja töötatud Skype'i, ilmus ajakirja Fortune esiotsas uudis selle kohta, et nii eestlased kui ka rootslased kuulutasid firma ostu rahvuslikuks pühaks. Ära oli toodud Äripäevas ilmunud loo pealkiri "Eestile tuntust toonud Skype müüdud".

Skype oli tol ajal Google'i kõrval üks kuumemaid tehnoloogiaettevõtteid kogu maailmas, mistõttu oli ka üsna arusaadav konkurents selle üle, kelle oma rahvusvaheline ettevõte tegelikult on. Tegemist oli ka ettevõttega, mida ihaldas osta terve rida suurkorporatsioone.

Ajalehe Wall Street Journal riskikapitalile pühendatud ajaveebis kirjutati möödunud nädalal, et Skype flirtis ettevõtte avaliku esmaemissiooniga juba neli aastat tagasi. Kohe hakkasid ettevõtte vastu huvi tundma meediamogul Rupert Murdochile kuuluv News Corp, tarkvaragigant Microsoft ning internetifirma Yahoo!.

Siis aga lajatas eBay lauale fantastilise summa 2,6 miljardit dollarit, millele lisandus 1,5 miljardi dollari eest lisatulusid (üle 1,5 miljardi krooni sellest summast jõudis ka Eestisse).

Skype'i asutajate ning ettevõttesse raha paigutanud riskikapitalistide jaoks oli pakkumine liiga hea, et sellest keelduda. Näiteks riskikapitalifirma Bessemer Venture Partners investeeringu tulusus kujunes enam kui sajakordseks.

Kohe, kui Skype'i ostutehing teatavaks sai, hakkasid mõned analüütikud kahtlema, kas ettevõtte eest makstav summa liiga kõrge pole ning kas eBay koosseisu minek on üldse mõttekas.

Eesti soost riskikapitalisti Steve Jurvetsoni partner Timothy Draper riskikapitalifirmast Draper Fisher Jurventson, kes oli siis ka Skype'i nõukogu liige, põhjendas uudisteagentuurile Dow Jones eBay pakkumise vastuvõtmist viimase ärikultuuriga ning kahe ettevõtte kombinatsiooni helge tulevikuga.

Paraku sai varsti selgeks, et helge tuleviku lootus oli asjata ning tegelikult ei oska eBay Skype'iga suurt midagi peale hakata, ning kaks aastat tagasi kanti 1,4 miljardit Skype'i eest kulutatud dollarit maha. Siis anti ka mõista, et eBay soovib telefoniüksuse hea hinnaga maha müüa.

Praegu ollakse kahe ettevõtte liidu suhtes üli-, et mitte öelda äärmuslikult kriitiline. Investeerimispanga Sanford C. Bernstein analüütik Jeff Lindsay nimetas möödunud nädalal uudisteagentuurile Bloomberg antud intervjuus toonast tehingut põrgus sõlmitud abieluks. "Nad teeksid palju rohkem raha siis, kui nad eralduksid," kinnitas Lindberg.

Tormiliselt kulges ka eelmine nädal, mil ajaleht New York Times kirjutas, et Skype'i asutajad Niklas Zennström ning Janus Friis otsivad investoreid ettevõtte väljaostmiseks. eBay reageeris pressiteatega Skype'i avalikust esmaemissioonist tuleval aastal. Kui suur osa Skype' aktsiatest avalikult müüakse, pole veel teada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing