Riik hakkab mikrofirmadele koolitustoetust pakkuma

Kadrin Karner 21. aprill 2009, 00:00

Kuni üheksa töötajaga mikroettevõtetele ja FIEdele mõeldud koolitusosak tuleb suurusjärgus 10 000-15 000 krooni ning seda saab küsida 1-2 korda aastas. EASi juhi Ülari Alametsa sõnul on kavas koolitusosakud rakendada suve alguses.

Praegu on koolitustoetuse piirmäär väikestele ettevõtetele liiga kõrge, tõdes sillaehitusega tegeleva TOP Marine OÜ omanik Andry Prodel. "Peab olema mingi eriline koolitus, mida tervele ettevõttele vaja oleks," selgitas ta, kuidas saaks kaheksa töötajaga ettevõte kulutada koolitusele 70 000-80 000 krooni.

"Meil on oma koolitusplaan, mida ettevõtte töötajatel vaja läheb. Näiteks keeleõpe või mõni väiksem asi, mis ei maksa kunagi nii palju," lisas Prodel. Üks koolitus töötaja kohta jääb TOP Marines 3000-4000 krooni kanti.

Helerin Lilled OÜ omanik, Haapsalus väikest lillepoodi pidav Aap Uspenski ütles, et pole koolitustoetuse taotlemise võimalusest kuulnudki, kuid 35 000kroonine alammäär oleks tema ettevõttele liiga suur. "Samas 10 000-15 000 krooni oleks juba jõukohane ja paneks mõtlema," lisas ta.

Uspenski kinnitusel on nad seni koolituskulude tasumisega hakkama saadud, kuid summad on olnud ka tunduvalt väiksemad. "Õnneks on lillede maaletoojad palju koolitusi teinud," lisas ta.

Koolitusfirmade liidu juhatuse liikme ja Inscape Koolituse osaniku Heili-Riina Sõmeri sõnul on riiklikud ja sotsiaalfondi toetused töötajate täiendkoolitusse olulised. "Restruktureeritud organisatsioonid vajavad uut energiat, mis eeldab teadlikku tegelemist töötajate motivatsiooniga," põhjendas ta.

Mikroettevõtetele mõeldud koolitustoetus katab Sõmeri ütlusel kahe avaliku koolituse maksumuse. See on väikesele, eriti alustavale ettevõttele suur tugi. Samas on avalike koolituste turu elavdamine oluline ka koolitusfirmadele, kelle käibed, eriti avalike koolituste puhul, on 2009. aasta algul oluliselt langenud," lisas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing