Mis ostuvaba päev? Hoopis tarbimispäev!

21. aprill 2009, 16:32

Novembri lõpus, enne jõuluhullust (mäletab
veel keegi sellist aega:)) tähistatakse ostuvaba päeva. Minu meelest oleks
praegu õige ostuvaba päev ümber nimetada tarbimispäevaks (tuues see juba suve
algusesse) ja väärtustada sel päeval mõistliku tarbimise olulisust ja
kasulikkust. Nii inimesele kui ka Eestile tervikuna.

Tarbimishullusest saab praegu Eestis rääkida vaid pime. Praegu on paarkümmend tuhat siseturule orineteeritud väike- ja keskmise suurusega ettevõtet (paljudel juhtudel laenu võtnud ettevõtet) ning nende pea pool miljonit töötajat silmitsi olukorraga, kus müük ja seeläbi ka teenistus kukub lihtsalt kokku.

Jätame Botoxi ja ilulõikused. Jätame pea kolmekohaliste aastaintressidega tarbimislaenud. Jätame iganädalase garderoobiuuenduse. Jätame esialgu ka veel odavneva kinnisvara. Räägime hoopis endale positiivse emotsiooni tekitamisest mõne kena vajaliku ostu puhul. Räägime piinliku häbitunde kaotamisest mõne asja/teenuse ostmisel. Räägime kaalumisest suunata osa regulaarselt säästetavast summast tarbimisse. Neil, kel see on võimalik. Ja nagu aastaga pea 5 miljardi krooni võrra paisunud hoiused näitavad, paljudel on.

Miks? Miks Äripäev saatis eelmisel nädalal 400 000 postkasti ajalehe Kaubandus? Miks me sama päeva Äripäevas küsisime Meelis Milderi, Jüri Käo, Maris Lauri, Andrus Ansipi, Edgar Savisaare, Olari Taali, Urmas Sõõrumaa, Meelis Virkebau jt arvamust tarbimise õhutamise kohta Eestis?

Põhjendust loe Meelis Mandeli blogist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. April 2009, 16:46
Otsi:

Ava täpsem otsing