Venemaa pakub välja uue energiaharta

21. aprill 2009, 10:16

Venemaa president Dmitri Medvedev andis
eile esimese riigina Soomele üle uue rahvusvahelist energiakoostööd reguleeriva
dokumendi projekti, mis asendaks osaliselt või täielikult 1991. a sõlmitud
energiahartat, mida Venemaa pole siiani ratifitseerinud.

Dokumendis teeb Venemaa energiatootjate poolt Brüsselile kui tarbijale ettepaneku kontrollida energiakandjate transiiti ühiselt. Ühtlasi hõlmaks koostöö gaasi transpordivõrkude moderniseerimise. Dokument on eelkõige suunatud Euroopa Liidu ja Ukraina vahel sõlmitud ühisdeklaratsiooni vastu gaasi transpordisüsteemi moderniseerimiseks, mis jättis Gazpromi kõrvale, kuid samuti Euroopa Liidu energiapoliitika reformide vastu, kirjutab ajaleht Kommersant.

Soomes visiidil viibinud Medvedev ütles, et „energiaharta ja muud dokumendid ei lahenda kõiki energiajulgeolekuga seotud küsimusi“ ning et Venemaa „ pole neid dokumente ratifitseerinud ega loe end nendega seotuks“. Medvedev lubas uue dokumendi projekti edasi anda ka G8, G20 ja SRÜ riikidele.

Kommersant kirjutab dokumendi koostamisel osalenud allikale viidates, et selle ühe põhiprintsiibi järgi kontrolliks energiakandjate transiiti tootjad ja tarbijad. „Energiapoliitikas on kaks osalist – tootja ja tarbija. Transiitmaad täidavad teenindavat rolli, neist ei ole vaja transiidis iseseisvat osapoolt teha,“ ütles allikas. Tema sõnul satuks Ukraina gaasivõrk ELi jurisdiktsiooni alla, kui EL võtab vastu oma energiareformide „kolmanda paketi“ ja kui Ukraina võrk läheb Euroopa ühtse võrguoperaatori kontrolli alla. Sellisel juhul tuleks Gazpromil Venemaa gaas müüa Vene-Ukraina piiril. Et see nii ei läheks, selleks esitaski Venemaa uue alusdokumendi eelnõu.

ELi gaasi ja elektrituru liberaliseerimine jätaks Gazpromi ilma kontrollist gaasi transportimise üle, kuna ELi kava järgi tuleb gaasi tootmine ja transport lahku lüüa. Venemaa jaoks on uue alusdokumendi väljapakkumine võimalus ELi reforme pidurdada, kirjutas Kommersant.

Dokument ei reguleeri üksi gaasi ja nafta transporti, vaid ka söe, tuumakütuse ja elektrienergia transporti.

Venemaa presidendi nõunik Arkadi Dvorkovitš juhtis tähelepanu, et praegusele energiahartaga pole ühinenud terve hulk olulisi riike nagu USA, Kanada, Hiina, India, Norra. Nii on „vaja uut dokumenti“. Samas teatas Venemaa, et ei eelda tingimata energiaharta asendamist.

Kommersant leiab, et Venemaa võib oma ettepanekule Euroopas toetajaid leida. Majanduskriis annab ELi energiaturu reformide vastastele võimaluse üritada protsessi tagasi pöörata, kirjutab leht, nimetades Prantsusmaad ja Saksamaad. Ajalehe Vedomosti küsitletud eksperdid aga kahtlevad, kas Venemaa dokumendil mingit perspektiivi on.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. April 2009, 13:53
Otsi:

Ava täpsem otsing