Hüvasti, suured USA pangad!

22. aprill 2009, 18:48

Selle asemel, et ujutada suured
finantsettevõtted üle maksumaksja rahaga, peaks valitsus võtma ette radikaalsena
näiva otsuse ning lõhkuma hiiglased väiksemateks tükkideks, kirjutab The Wall
Street Journal.

„Meil on vähe kaotada ja palju võita nende hiidude lammutamisega, mis ei ole lihtsalt mitte liiga suured, et läbi kukkuda, aga ka liiga suured, et päästa ja liiga suured, et juhtida,“ sõnas 2001 aastal Nobeli preemia võitnud Columbia Ülikooli professor Joseph Stiglitz eile hommikul valitsuse esindajatele.

Lisaks kritiseeris professor Rahandusministeeriumi 700miljardilist finantssüsteemi päästmise plaani, mis aitab vaid suuri ettevõtteid ning laseb kogukonnatasemel pankadel pankrotistuda. Ta kahtles ka valitsuse TARP (Troubled Asset Relief Program) edus, sest see soosib just suurte pankade domineerimist USA finantssüsteemis.

„See võib näida julma ja arbitraarse sammuna, aga on kõige otsem tee piiramaks eraettevõtete võimu, eriti sektoris, mis – nagu eelmine aasta meile õpetas – on kriitilisema tähtsusega tervele majandusele, kui keegi kunagi aimata oskas,“ sõnas ka Massachusettsi Tehnikaülikooli professor Simon Johnson lisades, et panku võiks tükeldada lähtuvalt geograafilisest paiknemisest ja ka äriliigist, et vältida liigset võimu kontsentratsiooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. April 2009, 10:28
Otsi:

Ava täpsem otsing