Rüütli: kas Eesti suitsetab nüüd tõesti poole vähem?

22. aprill 2009, 19:20

Riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni liikmed
esitasid täna arupärimise rahandusminister Ivari Padarile seoses aktsiiside
tõstmise tagajärjel kasvanud salakaubanduse ja riigile saamata jäänud
maksutuluga.

Pärast 2008. aastal jõustunud alkoholi-, tubaka-, kütuse - ja elektriaktsiisi seaduse muudatusi tõusis aktsiis 82 protsenti.

„Kuigi aktsiis kasvas ligi kaks korda, jäid 2008. aasta laekumised varasemale tasemele,” märkis Riigikogu Eestimaa Rahvaliidu fraktsiooni esimees Karel Rüütli. „Vaevalt, et pooled suitsetajad loobusid suitsetamisest. Kui arvestada, et tubakatoodete kasutamine jätkus samal tasemel, siis aktsiisi tõstmise tagajärjel suurenes oluliselt salatubakatoodete kasutamise osatähtsus,” lisas Rüütli.

Eesti Konjunktuuriinstituuti hinnangul moodustas illegaalne sigaretiturg Eestis ainuüksi 2007. aastal kogu turust 20-25%. „Vastavalt Eesti Konjunktuuriinstituuti andmetele jäi riigile laekumata ca 400 miljonit krooni aktsiiside ja käibemaksu näol ja 2008. aastal kasvas see summa veelgi.”

Rahvaliidu saadikud soovivad selgitust, mida on rahandusministeerium ette võtnud, et ohjata tubakatoodete salaturgu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. April 2009, 19:20
Otsi:

Ava täpsem otsing